Hlavní obsah

Každé 3 dny. Vláda chce přitáhnout lidi na rychlé testy, nejsou ale pro všechny

Foto: Shutterstock/Noiel

Antigenní test na koronavirus bude možné od pondělí opakovat už po třech dnech.

Reklama

Vláda od pondělí umožní častější testování na koronavirus rychlou antigenní metodou. Chce ulevit pendlerům a celkově přitáhnout více lidí k odběrům. Lidé s příznaky ale antigenní test podstupovat nemají, pro ty je určen PCR test.

Článek

Šíření nákazy koronavirem v Česku začalo tento týden opět zrychlovat, vláda proto ve čtvrtek sáhla k dalším opatřením.

Patří mezi ně i zkrácení lhůty pro dobrovolné testování antigenními testy pro všechny zdravotní pojištěnce. Akce, která začala v polovině minulého prosince, má nyní nové parametry - namísto po pěti dnech se lidé budou moci od pondělí nechat bezplatně vyšetřit už po třech dnech od předchozího testu.

Seznam Zprávy při této příležitosti sestavily hlavní otázky a odpovědi k antigennímu testování.

O čem rozhodla vláda

Vláda schválila mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které umožní všem lidem zapojeným v systému veřejného zdravotního pojištění, aby se od 1. února nechali bez úhrady otestovat na přítomnost koronaviru už po třech dnech po předchozím testu. Plošné antigenní testování zdarma probíhá už od 16. prosince, testy se ale mohly opakovat nejdříve po pěti dnech.

Proč vláda umožnila častější testování

Vláda jednak vyšla vstříc pendlerům, kteří se nově musí prokazovat dvakrát týdně negativními testy při cestách za prací do Německa. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) má častější testování také přispět ke snížení „nálože“ koronaviru v populaci.

Pro koho je antigenní testování určeno

Testování je stále dobrovolné. Mohou ho využít všichni, kteří se chtějí nebo potřebují ujistit o tom, zda nejsou nakaženi koronavirem. Není naopak určeno pro lidi, kteří na sobě pozorují příznaky nemoci. Ti by měli kontaktovat svého praktického lékaře, který jim vystaví žádanku na PCR test.

Proč se opatření týká jenom antigenních testů

Předností antigenních testů je snadné nabrání vzorku, rychlost a levné vyhodnocení. Vzorek se nabírá výtěrem ze sliznice a vyhodnocuje nejdéle 30 minut. Je také asi desetkrát levnější než standardní PCR test, který používá jinou metodu a jeho vyhodnocování trvá zpravidla aspoň den. Na druhou stranu jsou antigenní testy o něco méně citlivé. Proto se pro potvrzení přítomnosti viru stále používají i PCR testy.

Kolik testů se už provedlo a kolik to stálo

Statistika Ministerstva zdravotnictví eviduje více než 1,5 milionu antigenních testů. Z toho na dobrovolné testování, které probíhá od 16. prosince, připadá zhruba milion testů. Při maximální ceně 352 korun za test tak plošné testování stálo zdravotní pojišťovny dosud přes 350 milionů korun.

V posledních týdnech se denně v pracovních dnech většinou provádí přes 20 tisíc antigenních testů a více než 25 tisíc PCR testů.

V čem spočívá metoda antigenního testování

Antigenní test je založený na zjišťování virové bílkoviny. Výhodou je, že odhaluje nemocné na vrcholu infekce, kdy je v těle nejvyšší koncentrace těchto bílkovin. Právě u takových lidí je nejvyšší riziko přenosu nákazy na jiné osoby.

Jak jsou antigenní testy spolehlivé

Spolehlivost a chybovost antigenních testů se určuje výpočtem tzv. specificity (citlivosti) a senzitivity.

Senzitivita se měří poměrem pozitivně otestovaných antigenním testem proti všem nakaženým (včetně lidí, kteří vyšli z antigenního testu negativně, i když kontrolní PCR test vyšel pozitivně).

Specificita se měří poměrem negativně otestovaných antigenním testem proti všem nenakaženým (včetně lidí, kteří vyšli z antigenního testu pozitivně, i když referenční PCR test vyšel negativně).

Testy používané v Česku musí mít podle dřívějšího vládního usnesení mezinárodní certifikát s označením CE IVD, senzitivitu více než 90 procent a specifitu více než 97 procent.

Kdy se výsledky antigenních testů potvrzují testem PCR

Kontrolní test metodou PCR se provádí zpravidla ve dvou případech:

a) pokud má pacient příznaky onemocnění covid-19, ale antigenní test vyjde s negativním výsledkem

b) pokud pacient naopak nemá příznaky, ale test antigenní metodou vyjde pozitivně.

Kdo na antigenní testy nemůže

Kromě třídenní lhůty od předchozího testu platí omezení pro lidi, kteří prodělali onemocnění covid-19 a kterým ještě neuplynulo více než 90 dnů od prvního PCR testu s pozitivním výsledkem.

Lidé, kteří měli covid-19, by tedy měli chodit na antigenní testy nejdříve po třech měsících.

Podrobnější informace a instrukce o antigenním testování jsou na speciálním Covid portálu Ministerstva vnitra nebo na webu Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované