Hlavní obsah

Známe výši předběžného účtu za nedohrání Premier League

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jak to dopadne s letošním ročníkem Premier League?

Reklama

Článek

Je tu klíčový týden, kdy se rozhoduje o osudu nejvyšší anglické fotbalové soutěže. Za nedodržení smlouvy o televizních právech by kluby musely vracet astronomické sumy. Mezitím byl už třetí fotbalista Brightonu pozitivně testován.

Podle aktuální „cestovní mapy“ spadá obnovení profesionálních soutěží za zavřenými dveřmi do druhé fáze uvolňování vládních opatření. Tato fáze nezačne podle představ kabinetu Borise Johnsona dříve než 1. června. Nejen aktéři nejnovějšího Angličana – pánové Mádl, Häring a Hošek – ovšem optimismus ohledně restartu Premier League tlumí.

Pro opětovný rozjezd prestižní soutěže, v níž zbývá odehrát 92 zápasů, se musí vyslovit alespoň 14 z 20 celků. Podle šéfredaktora časopisu Football Club Karla Häringa je ale minimálně šestice týmů proti myšlence dohrát ligu na neutrálních hřištích. Mezi nimi figuruje i sestupem ohrožený Brighton and Hove Albion, tři jeho hráči už hlásí pozitivní test na nový typ koronaviru.

Svůj odpor proti tomuto scénáři daly veřejně najevo i Aston Villa a Watford. Neutrální hřiště jsou hlavní zvažovanou variantou, protože při zápasech v domácích arénách by se úřady bály srocování desítek tisíc fanoušků před branami stadionů, a tedy porušování pravidel sociálního distancování.

Podle šéfa Premier League Richarda Masterse úplně všechny týmy Premier League upřednostňují variantu dohrát sezonu v klasickém modelu utkání doma/venku, čemuž ovšem současná epidemiologická situace v Británii ani rychle ubíhající čas nenapovídají. Mimochodem, kluby si odhlasovaly, že umožní prodloužení smluv hráčům, jejichž kontrakty končí 30. června letošního roku.

Masters varoval, že by v případě nedohrané sezony musely kluby vracet až miliardu liber. Současně ale vrcholný činovník Premier League zdůrazňuje, že „prioritou bude vždy zdraví hráčů“. I v případě, že se ročník, v němž po vytouženém titulu už už sahal Liverpool, nějakým způsobem dohraje, budou anglické kluby muset domácím i zahraničním televizním společnostem vracet na 340 milionů liber. „I tak je to výrazně méně, než kolik by jednotlivé ohrožené kluby stál sestup z Premier League,“ spočítali si komentátoři Mádl a Häring.

V Angličanovi kromě toho Jiří Hošek a jeho hosté řešili nejužitečnější hráče dosavadního průběhu sezony v jednotlivých klubech podle Sky Sports: například v Newcastlu na toto ocenění dosáhl slovenský gólman Martin Dúbravka.

Zajímavou debatu rozproudilo také rozdělení všech aktuálních koučů Premier League do 5 výkonnostních košů, přičemž se v tom nejslabším ocitl trenér Tomáše Součka z West Hamu David Moyes. Podle aktérů podcastu, který nově najdete i na Spotify nebo Apple Podcasts, oprávněně.

Celý aktuální díl Angličana si pusťte v přehrávači nahoře.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu!

Každý týden na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady.

Také rádi posloucháte? Napište nám své postřehy, připomínky nebo tipy na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované