Hlavní obsah

Znamená hvězda na hollywoodském chodníku slávy opravdovou poctu? Koho na něm nenajdete?

Hollywoodský chodník slávy s pověstnými růžovými hvězdami. Jak vypadá a proč ocenění stojí statisíce?Video: Barbora Marková

 

Reklama

Michael Douglas má svoji vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Na slavnostní odhalení ho doprovodila celá rodina včetně jeho syna, manželky i 101letého otce. Znamená ale vybroušená růžová hvězda opravdovou poctu? A proč se za ni platí statisíce?

Článek

Po padesáti letech v branži se Michael Douglas konečně dočkal. Odkaz jednoho z nejznámějších herců současnosti září jen několik málo metrů od jeho otce, Kirka Douglase. „Můj táta je tady. Za měsíc mu bude sto dva let. Takže ti, kteří zamrzli v tom, že mu je pod 80, vážení, uteklo hodně vody. Vím, vím, žádný z vašich snů neslaví padesát let v branži. Znamená to pro mě tolik, tati, že jsi dnes tady. Díky za tvé rady, za tvůj vzor. Říkám to jednoduše a se srdcem na dlani. Jsem tak hrdý na to, že jsem tvůj syn,“ hrdě se svěřil Douglas.

Na slavnostní ceremoniál ho kromě otce doprovodila i jeho syn a žena, herečka Catherine Zeta-Jonesová. „Otázka, kterou si v tuhle chvíli pokládám, je, proč to trvalo tak dlouho? Pojďme si to shrnout. Je to úžasná čest a já mladší už nebudu. Chtěl jsem si to užít hlavně se svojí ženou, synem, a ne pečovateli a prapravnoučaty,“ doplňuje oceněný herec.

A že toho za svou kariéru má 74letý Michael Douglas opravdu hodně. A není to jen Gordon Gekko, finanční magnát a padouch z filmu Wall Street – role, za kterou byl oceněn Oscarem. Diváci ho milují také ve filmu Hra, ve Skandálním odhalení, Volném pádu nebo Základním instinktu. Mezi jeho nejznámější, nejslavnější a celkově nejúspěšnější producentské počiny pak patří Formanův film Přelet nad kukaččím hnízdem.

„Po právu mu byla udělena veškerá ocenění, která Hollywood může nabídnout. Oscary, Emmy, Zlaté glóby, ceny odborové organizace a doživotní parkování u nákupního střediska Fred Segal. A teď, konečně, hvězda na hollywoodském chodníku slávy. Michaeli, na tento den a tuhle poctu se dlouho čekalo, ale je to naprosto zasloužené. Ode dneška budou návštěvníci z celého světa chodit v Los Angeles po Hollywoodském bulváru, uvidí tvoje jméno a nechtěně zanechají nedopalky od cigaret či žvýkačky na tvé hvězdě. V Hollywoodu je spoustu hvězd, ale žádná si to nezaslouží více než ty, Michaeli Douglasi. Gratuluji,“ uznale řekla Jane Fondová, která Douglase také nominovala.

Znamená ale hvězda pro oceněného opravdovou poctu? Jistě ano. Dostat se totiž na skoro šestikilometrový chodník slávy není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Hollywoodská obchodní komora každoročně vybere zhruba 30 celebrit z přibližně 200 nominací.

A není to levná záležitost. Hvězda stojí téměř milion korun. Částka by měla pokrývat náklady na výrobu, údržbu chodníku a samozřejmě i odhalovací ceremoniál. Jen pro představu – z úspěšných herců a hereček jsou bez hvězdy na hollywoodském chodníku slávy třeba Brad Pitt, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro nebo Al Pacino.

Úvodní reportáž je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:10 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované