Hlavní obsah

Známí šéfkuchaři a majitelé restaurací píšou vládě o pomoc

Foto: Café Louvre

Café Louvre zavřelo.

Reklama

Z televize známí šéfkuchaři Pohlreich, Kašpárek či Punčochář, nebo majitelé Café Louvre či sítě Ambiente. Celkem 17 známých šéfkuchařů a majitelů restaurací v dopise adresovaném premiérovi prosí vládu o pomoc. Pokud se jí nedočkají, bude podle nich na řadě insolvence.

Článek

Café Louvre na pražské Národní třídě je jedním z legendárních pražských kaváren. Místo, kde se psala historie. Kde za stolem sedával Karel Čapek i Albert Einstein při svém pražském pobytu. Místo, které i v dnešní době denně navštíví tisíc až patnáct set lidí.

Tedy navštívilo. Čísla, která platila ještě před měsícem, jsou teď minulostí. Stejně jako denní tržby 250 až 300 tisíc korun.

Tři polévky a tři jídla z okénka

„Teď se sice snažíme prodávat přes okénko, ale tyto prodeje jsou minimální. Třeba včera jsme prodali tři polévky a tři hlavní jídla. Ekonomicky to smysl nedává, ale budeme v tom pokračovat, cítíme, že je to naše povinnost,“ říká Sylvio Spohr. Muž, který v roce 1992 Café Louvre oživil a který se teď stal mluvčím signatářů dopisu. Tím majitelé restaurací a známí šéfkuchaři prosí vládu o pomoc.

Foto: Café Louvre

Sylvio Spohr

„Na takto náhlé zastavení tržeb není a ani nemohl být nikdo z nás připraven. Většina gastronomických podniků v České republice je dnes ve vážném ohrožení,“ stojí v prohlášení, které podepsali třeba šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář nebo Emanuel Ridi.

Známí kuchaři a majitelé podniků varují, že bez včasné a jasně formulované pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání, a připomínají také zákon o krizovém řízení a paragraf o náhradě škody. Je v něm jasně uvedeno, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními“, stojí v prohlášení.

Do 15. dubna musí odejít výplaty

„V našem oboru se většina lidí zná a má ráda. I proto jsme byli velmi rychle schopni připravit text dopisu. Není to jen problém gastronomie, ale možná celého sektoru služeb. Někdo to musí vyslyšet,“ říká Spohr. Každý ze signatářů v dopisu zároveň uvádí i počet svých zaměstnanců. Celkem je jich 3750. V celém odvětví, za které signatáři chtějí hovořit, pak podle odhadů pracuje zhruba čtvrt milionu lidí.

A právě o zaměstnance a jejich mzdy jde především. „Většina restaurací má výplaty 10. až 15. v měsíci. Za únor jsme výplaty rozdali, ale nevíme, co bude 15. dubna. Jakým způsobem dokážeme lidi zaplatit,“ říká Spohr s tím, že teď se hraje o udržení zaměstnanců. Už koncem měsíce totiž mohou přijít první výpovědi.

Například právě v Café Louvre pracuje 80 lidí. Teď je jich ale na prodej z okénka potřeba zhruba deset včetně majitele. Ale platy zaměstnanců přitom tvoří 1/3 všech nákladů.

Další náklady jsou na suroviny. Ty teď restaurace ve většině vyhazují. „Po celé republice se vylévaly hektolitry tankového piva,“ dodává Spohr. I zavřené firmy navíc musí stále platit faktury.

Hrozí insolvence

Signatáři dopisu se obávají, že současnou situaci bez pomoci vlády nelze zvládnout, a věří, že po tom všem, co státu v minulosti odvedly na daních a poplatcích, by to vláda měla pochopit a pomoci.

„Zlomovým momentem bude konec měsíce. Pak začnou podniky rozdávat výpovědi. Pokud by nesnížily tyto náklady, hrozí, že by jejich firmy spadly do insolvence. A jak si může firma v insolvenci půjčit v bance? Pro firmu v insolvenci je nabídka státu - půjčte si peníze - vlastně protizákonná,“ dodává Spohr.

I když vláda pomůže, gastronomie už nikdy nebude stejná. Ukazují to i současné zkušenosti z Číny, kde se tržby podniků, které po koronavirové karanténě otevřely, propadly na desetinu předchozího stavu. Právě restaurace totiž patří mezi první sektor, který si lidé odpustí, jakmile se nemají (nebo si myslí, že se nemají) tak dobře.

„U nás to bude podobné. Trh se bude výrazně čistit. Tržby mohou propadnout tak na 20 až 30 procent toho, na co jsme byli zvyklí. Spousta podniků se promění tak, aby co nejvíc snížily podíl obsluhy. Každý se budou soustředit na udržitelný model. To jsou pak restaurace typu fastfoodů, kde není obsluha. Já bych si moc přál, aby si Česko tu hezkou gastronomii dokázalo udržet, ale bude to těžké,“ dodává Sylvio Spohr.

Už teď je jasné, že mnoho podniků skončí. Jako první zavřou restaurace, které už teď jely „na krev“ a s minimálním ziskem a které sebemenší výpadek příjmů donutí skončit. Těch může být podle signatářů petice zhruba deset procent.

„Pak bude záležet na rozhodnutí vlády. Tady bych to viděl na dalších deset procent. I když ale nákaza odezní a restaurace se normálně otevřou, přijde ten zmiňovaný propad tržeb a v ten moment může skončit dalších 10 až 20 procent podniků,“ dodává Spohr.

Reklama

Doporučované