Hlavní obsah

Lyžařku Kocumovou rozzlobil zákaz vstupu do přírody. Buzerace mocných, říká

Foto: FB Zuzany Kocumové.

Bývalé reprezentantce v běhu na lyžích Zuzaně Kocumové se nelíbí, že Liberecký kraj chce kvůli karanténě uzavřít na víkend Ještěd a další místa v Jizerských horách.

Reklama

Emotivně zareagovala na chystaný víkendový zákaz vstupu na třicet nejvyhledávanějších turistických cílů Libereckého kraje Zuzana Kocumová, juniorská mistryně světa v běhu na lyžích a účastnice zimní olympiády v Naganu.

Článek

Liberecký kraj a policie osadí příjezdové cesty k vyhledávaným atrakcím zákazovými značkami. Zdůvodňuje to snahou zabránit shlukování stovek až tisíců rekreantů na jednom místě jako o minulém víkendu.

Bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová, která sama o sobě říká, že si život bez pohybu v přírodě nedokáže představit, má opatření za přehnaná. Ironicky a jízlivě dodává, že jde opravdu o geniální nápad a ptá se, co bude následovat.

„Na čím více místech omezí pohyb a zakážou parkování, tím méně míst lidem zbyde a tím více se tam, logicky, budou koncentrovat. Lidé budou hledat jakékoliv místo, kde zaparkovat, protože ven jít prostě potřebují, nehledě na to, že to všichni imunologové i psychologové a psychiatři doporučují. To si jako fakt někteří politici myslí, že lidé jedou zaparkovat na parkoviště proto, aby tam pořádali párty? Ne, jdou tam proto, aby zaparkovali a vyrazili do přírody,“ zlobí se sportovkyně.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Ještěd má být jedním z míst, kam bude přístup zakázán.

Liberecký hejtman Martin Půta, který zákaz ve čtvrtek odpoledne vyhlásil, jak již ostatně Seznam Zprávy informovaly, reakci Kocumové zčásti chápe.

„Všechna opatření, která přijímáme v posledních třech týdnech, jsou kontroverzní a omezují svobody, na které jsme zvyklí. Nedělá mi žádnou radost, že je musíme přijímat,“ uvedl.

Vysvětluje, co jej k zákazu vede. Po minulé sobotě, kdy se podle něj řada míst v kraji změnila v hromadná parkoviště a tisíce lidí zaplnily oblíbená výletní místa, se ozvalo mnoho starostů a také obyvatel s žádostí o omezení turistického provozu.

Po diskuzi s policií a starosty kraj vytipoval několik desítek míst a rozhodl se na nich před blížícím se víkendem, kdy má být pěkné počasí, omezit parkování a provoz. „Nepříjemné, ale nutné opatření,“ připouští hejtman.

Již nyní je zčásti uzavřený například příjezd na ikonický liberecký Ještěd. Dostupné zůstává parkoviště Výpřež, až nahoru se auta nedostanou.

Půta dodává, že se své odpovědnosti za rozhodnutí nezříká. Věří, že právě omezení sociálních kontaktů je jednou z cest k rychlejšímu konci celoplošných opatření.

Kocumová trvá na svém: „Ke všem omezením další buzerace v oblasti, která přitom k omezení nebezpečí pro ohroženou skupinu starších lidí fakt nepřispívá.“

Půtu její slova nepřekvapují.

„Že to část lidí uvítá a část považuje za buzeraci? Na to už si musí člověk zvyknout při každém rozhodování. Kritika od paní zastupitelky Kocumové (je na kraji i na magistrátu v politické opozici - pozn. red.) mě nepřekvapuje, má na současný stav konzistentní názor. Ještě 14. března pro ni bylo nejdůležitější otázkou v celé situaci, jestli se bude nebo nebude upravovat lyžařská stopa na Jizerské magistrále,“ připomíná hejtman.

Půtova slova ovšem rozhořčení Kocumové nemírní.

„A co dál?“ ptá se. „Příští víkend k těm 30 místům přibude dalších 30? A pak pro jistotu zakážou úplně vše, protože na těch pár zbylých místech bude už skutečný nával? Jen bych znovu připomněla slova infektologa z Bulovky, který jasně říká: ‚Ve volném prostoru by vám někdo vyloženě musel kýchnout do obličeje, pak byste to, možná, dostali.‘ A to kýchnout do obličeje říká v případě, že byste vy ani ten druhý neměli roušku. A musím z vlastní zkušenosti říct, že lidé jsou v naprosté většině velmi zodpovědní a buď roušky nosí, nebo se ostatním obloukem vyhýbají.“

V České republice každopádně v nouzovém stavu platí z nařízení vlády omezený volný pohyb lidí a zákaz shlukování na veřejném prostranství a v turistických lokalitách. Podle nového ustavení je zakázáno pobývat na veřejných místech v počtu více než dvou osob, s výjimkou rodinných příslušníků.

Místa, která budou o víkendu uzavřená:

Bedřichov

Brniště

Doksy

Frýdštejn

Harrachov

Horní a Dolní Mísečky

Hrabětice

Hrádek nad Nisou

Janov nad Nisou

Ještěd

Jizerka

Královka

letiště Hradčany

Malá Skála

Manušice

Rokytnice nad Jizerou

Sedmihorky

Sloup v Čechách

Smědava

Souš

Tábor

Valdštejn

Zoo Liberec

Foto: Liberecký kraj

Takto jsou označená místa, kam lidé nesmí.

Některá další místa, především v Českém ráji, která se již rozhodly města a obce uzavřít:

Parkoviště pod hradem Valdštejn

Parkoviště u hradu Valečov

Příjezdová silnice z obce Žďár do místní části Příhrazy

Parkoviště, areál U rybníka, Žehrov

Parkování vozidel na vyznačených veřejných prostranstvích, Žďár

Drábské světničky

Centrální i další parkoviště, Malá Skála

Parkoviště pod Drábskými světničkami, Dneboh

Parkoviště, Olšina

Parkoviště u Jizery, Mnichovo Hradiště

Stání podél silnic, okolí Valečova, Drábských světniček

Prachovské skály

Riegrova stezka

Parkoviště U Kalicha, Besedice

Parkoviště „u lomu“, Michovka

Parkoviště u bývalých lázní, Sedmihorky (zatím omezená kapacita, na základě vývoje a chování návštěvníků může být parkoviště zcela uzavřeno)

Parkoviště u Písečáků, Příšovice

Parkovací plocha u hřbitova, Podprackov, Vesec

Reklama

Doporučované