Hlavní obsah

Známý fastfood zaměstná robokuchaře. Umí burgery i hranolky

Podívejte se, jak Flippy zvládá fritování hranolků a obracení burgerů.Video: Jan Marek, Miso Robotics

 

Reklama

Zatím ho využívaly jen menší restaurace nebo stadiony jako třeba baseballový klub Dodgers v Los Angeles. Teď ale robot míří do jednoho z nejznámějších fastfoodů v USA a je otázkou, kdy bude vařit pro ty, co jsou i v Česku.

Článek

Aby ale nedošlo k mýlce: robokuchař Flippy umí ledacos, zrovna vaření však do jeho repertoáru dovedností nepatří. Ani by se mu nehodilo. Jeho oborem je rychlé občerstvení, a tak se tento gastrobot v podobě chytré paže zaměřuje na to, po čem bývá největší poptávka a kde se lidské ruce obyčejně mohou přetrhnout.

Sci-fi realitou. Bezpečí pro zaměstnance

Na rozdíl od člověka se robot nespálí o gril nebo fritovací olej. Flippyho specialitou je proto příprava burgerů a hranolků. Co dosud znali spíše jen diváci animovaných sci-fi seriálů, to se s tímto robokuchařem stalo realitou, píše magazín Business Insider.

Takhle se robokuchař umí otáčet.Video: Jan Marek, Miso Robotics

Koronavirus zasahuje: automatizací vpřed

Spolupráci s výrobcem Miso Robotics oznámil americký fastfoodový řetězec White Castle. Jednání obě firmy vedly celý rok, pak ale jako v jiných oborech a podnicích i na toto rychlé občerstvení dopadl koronavirus. A vedle pozastavení provozu pandemie popostrčila restauraci, proslulou hlavně svými čtvercovými hamburgery, ve snaze o automatizaci a bezkontaktní přípravu jídel.

Nejméně jedna z poboček skoro 100 let zavedeného podniku začne Flippyho testovat od září. Podle popisu jeho výrobce se chytrá paže může přesouvat z jednoho pracoviště na druhé a obstarávat jak fritování hranolků, tak obracení burgerů, ale i další činnosti. Učí se od svého okolí, aby byla přesnější a účinnější.

„Může dostat umělou inteligenci do kuchyně v takovém měřítku jako nikdy dřív,“ shrnuje kvality svého produktu James „Buck“ Jordan, šéf Miso Robotics.

+4

O práci zaměstnance připravit nemá

Podle viceprezidenta fastfoodového řetězce White Castle Jamieho Richardsona nemá robokuchař nahrazovat lidské zaměstnance. Namísto toho jim prý ušetří čas, aby se mohli věnovat vyřizování objednávek. „Zákazníci teď navíc chtějí, aby se v kuchyni na jídlo méně sahalo,“ dodává Richardson pro Business Insider. „A to nás poměrně oslovilo v tom, do čeho dnes a zítra hodláme v našich provozech investovat.“

Šéfové obou firem si situaci vzniklou po pandemii do jisté míry pochvalují. Uspíšila nejen jejich spolupráci, ale také změnu ve spotřebitelském chování. White Castlu se zvýšila i poptávka po rozvozu, kterému se zaměstnanci s Flippym ve své kuchyni a ušetřeným časem mohou více věnovat.

+2

„Chceme, aby se z Flippyho stal nástroj, který nám pomůže zvýšit rychlost našich služeb a uvolní naše zaměstnance k práci v jiných oblastech, na které se potřebujeme soustředit. Ať už to je přesnost a preciznost, nebo to, jak zvládáme spolupráci s našimi partnery v rozvozu, tedy to, aby hned jak přijedou, dostali to, co mají odvézt,“ vysvětluje Richardson.

Robokuchař se nejdřív ohřeje u fritování hranolků, a podle toho, jak se osvědčí, se přesune k obracení burgerů. Podle šéfa Miso Robotics je ale Flippy tak zručný, že dokáže koordinovat přípravu jídel, jak ji výše popisuje Richardson – z plotny okamžitě na tác nebo do tašky pro poslíčka.

Reklama

Doporučované