Hlavní obsah

Známý obchodní dům se postavil magistrátu, předmětem sporu je zavřená terasa

Spor obchodního centra DBK s pražským magistrátem se vyhrocuje.Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Praze se vyhrocuje spor úřadu s obchodním centrem DBK. Jde v něm o uzavření terasy u stanice metra Budějovická.

Článek

Uzavřený podchod a terasa u stanice metra Budějovická se staly předmětem sporu mezi obchodním centrem DBK a pražským magistrátem.

Dopravní podnik hlavního města totiž nechal před několika týdny jižní vestibul stanice a přilehlou terasu u obchodního centra uzavřít, protože podle něj je místo kvůli havarijnímu stavu nebezpečné. Zkomplikoval tím nejen přístup veřejnosti do podzemní dráhy, ale také provoz obchodního centra.

Stanicí metra Budějovická denně projde 90 tisíc lidí, uzavření podchodu omezuje především ty, kteří se snaží dostat na nedalekou polikliniku. Obchodní centrum DBK pak uvedlo, že po uzavření terasy klesly jeho tržby o čtvrtinu.

Kromě sporu, kdo nechal situaci dojít až ke krajnímu řešení, se nyní DBK a magistrát přou o to, zda bylo nutné terasu uzavřít.

Ředitel obchodního centra Miroslav Velfl totiž v úterý zveřejnil analýzu statika, která označuje postup magistrátu za neprofesionální.

„Aktuálním statickým posouzením bylo prokázáno, že i nejvíce korozí oslabené nosné prvky jsou stále plně funkční a splňují normové požadavky, respektive vyhovují z hlediska I. a II. mezního stavu,“ stojí v dokumentu.

Statický posudek zpracoval autorizovaný inženýr Marek Lukáš z Ostravy. Kromě základního konstatování, že se místo nemuselo uzavřít, odmítá zásahy, které úřady nechaly na místě udělat.

Navrhuje „odstranit veškeré stávající podpůrné konstrukce (stojky), které byly instalovány na základě neodborně provedených technických průzkumů a také na základě nevhodných, respektive neodborných statických posudků“.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman označil v reakci pro Seznam postup DBK za „partyzánskou“ akci.

Nerozumí prý tomu, proč zástupci obchodního centra nerespektují posudky zpracované městem.

Uzavřená terasa patří městu a o jejím špatném stavu se mluví řadu let. Podle posledních návrhů magistrátu má být dokonce stržena. Mluvčí hlavního města, kde se loni na podzim bez varování zřítila lávka přes Vltavu, říká, že jde především o bezpečnost občanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované