Hlavní obsah

Známý obhájce lidských práv byl odsouzen v Číně na čtyři a půl roku vězení

Známý advokát byl odsouzen v Číně na 4 a půl roku do vězení.Video: Renáta Matoušková, Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Čínský soud odsoudil známého obhájce na čtyři a půl roku vězení. Advokát se zabýval především případy, které Čína vnímá velmi citlivě. Šlo zejména o případy politických aktivistů nebo obvinění z policejní brutality. Wanga Čchüan-čanga zatkla policie při zátahu proti aktivistům a advokátům hájících lidská práva v roce 2015.

Článek

Známý advokát specializovaný na obhajobu lidských práv Wang Čchüan-čang (42) byl v Číně odsouzen ke čtyřem rokům a šesti měsícům vězení za podvracení státní moci. Kromě toho byl na pět let zbaven politických práv. Oznámil to dnes soud ve městě Tchien-ťin na severovýchodě Číny. Soudní proces, který organizace hájící lidská práva označily za předstíraný, se odehrál v prosinci za zavřenými dveřmi, napsala agentura Reuters. Podle ní není jasné, zda se Wang proti verdiktu odvolá.

Wang se zabýval případy, které čínské úřady vnímají velmi citlivě, například obviněním z policejního násilí. Advokát hájil politické aktivisty, členy zakázaného duchovního hnutí Fa-lun-kung a rolníky, kterým vyvlastnili půdu.

V srpnu 2015 se stal Wang nezvěstným při zátahu proti aktivistům za lidská práva a právníkům. Podle agentury AP neměl Wang více než tři roky přístup ke svým právníkům nebo rodině. Zátah je aktivisty označován pod číslovkou 709, jelikož k němu došlo 9. 7.

Wang patří mezi více než 200 právníků a obhájců lidských práv, kteří byli zadrženi v roce 2015, desítky z nich byly odsouzeny k trestům vězení. Oficiálně byl Wang obviněn z podvracení v lednu 2016.

Podle pekingského zpravodaje BBC Johna Sudwortha má rozsudek nad právníkem poslat zprávu všem, kteří se chtějí postavit komunistické straně, která v Čínské lidové republice vládne už od roku 1949.

Wangova manželka Li Wen-cu si v prosinci stěžovala, že jí úřady nedovolují manžela navštěvovat, stejně jako sedmi právníkům, které najala na jeho obhajobu. Předloni v květnu ji během návštěvy Pekingu podpořila i německá kancléřka Angela Merkelová. O osud advokáta se zajímají také Spojené státy a Evropská unie.

Čínský prezident Si Ťin-pching od nástupu k moci rozšiřuje tažení vůči disentu s poukazem na nutnost posílit bezpečnost a stabilitu země.

Reklama

Související témata:

Doporučované