Hlavní obsah

Chráněné dílny budou šít abáje pro uprchlíky, plánuje známý podnikatel

Kvido Štěpánek chce změnit pohled na uprchlíky. Sám odřídí kamion, který doveze pomoc do uprchlického tábora.

Reklama

Majitel společnosti Isolit Bravo a muž z první stovky forbesovského žebříčku milionářů Kvido Štěpánek chce změnit pohled Čechů na uprchlickou vlnu. Organizuje sbírku pro uprchlické tábory a o tématu chce mluvit.

Článek

Téma uprchlíků v Česku příliš populární není. Známý podnikatel a filantrop Kvido Štěpánek to chce ale změnit. Nejprve přes nadaci poslal do uprchlického tábora v Řecku finanční obnos a teď chce zapojit i ostatní Čechy.

Sbírka mezi lidmi

„Vím, že je to nepopulární téma a možná mi bude i škodit v podnikání. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa. Nemohu dělat jenom to, co se líbí mainstreamu,“ říká Štěpánek. Od charitativní organizace získal seznam potřebného vybavení pro uprchlický tábor na řeckém ostrově Chios. Lidé ve veřejných sbírkách pak budou moci přispět buď samotným vybavením, nebo penězi na jeho pořízení.

„Myslím, že když budeme o tématu víc mluvit a lidé přesně uvidí, co je třeba pořídit a sami se do sbírky zapojí, podaří se nám náladu ve společnosti alespoň částečně změnit,“ věří podnikatel. Počítá s tím, že vybrané věci do uprchlického tábora osobně odveze dvěma kamiony své firmy.

„Zároveň bych chtěl do pomoci zapojit i české chráněné dílny,“ dodává Štěpánek. Ženy z uprchlických táborů podle něj potřebují i oděv, abáje, na které jeho firma nakoupí látku. Z ní pak v chráněných dílnách vzniknou oděvy. Čím více, tím lépe.

Foto: Profimedia.cz

Černé abáje zdobené jantarem (ilustrační foto)

Zapojení dalších podnikatelů

Kvido Štěpánek se charitativním projektům věnuje dlouhodobě. Kromě pomoci lokální nemocnici podporuje i místní hospice a postižené děti, posílá humanitární konvoje na Ukrajinu a zvelebuje památky ve svém kraji. Je držitele ceny Via Bona, která oceňuje dobročinnost v Česku.

Kvido Štěpánek (62)

Majitel firmy Isolit-Bravo.

Pracoval jako konstruktér. V roce 1993 firmu Isolit se dvěma společníky koupil, za úvěr u banky ručili svými rodinnými domy. Později společníky vyplatil a nyní je jediným vlastníkem.

Ročně věnuje přes tři miliony korun na charitu.

Zdroj: Wikipedia

Nyní věří, že pomoc uprchlíkům přinese nejméně tři pozitivní aspekty – jednak materiální pomoc samotnou, která je v uprchlických táborech naléhavě potřebná, dále oddémonizování tématu uprchlíků v české společnosti, a nakonec to, že se k jeho kamionům přidají i další filantropové a podnikatelé.

Pro mnohé kontroverzního tématu se nebojí a připouští, že kvůli němu může přijít i o některé zakázky. Stalo se mu to už v minulosti, když na své fabrice vyvěsil tibetskou vlajku. Tehdy přiznal Seznam Zprávám, že ho to „stálo“ zhruba deset procent zakázek.

Reklama

Doporučované