Hlavní obsah

„Znásilní a zabijou tě, ty hnusná blbko,“ píšou Pirátce Richterové kvůli hoaxu

Pirátská poslankyně Richterová: Hrozí mi smrtí i znásilněním. Kvůli lži, že chci dát byty migrantům.

Reklama

Pirátské poslankyni Olze Richterové nemůžou přijít na jméno. Na internetu si přečetli její údajný výrok, že chce v Česku přijmout miliony Afričanů a věnovat jim byty. Jde ovšem o lež, která koluje už dva roky. Pomůže žaloba?

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Hostem Výzvy byla poslankyně a 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Jaké to je, být terčem laviny lží?

Je to hrozně nepříjemné. A nespravedlivé. A bohužel to mate lidi a ve finále i destabilizuje společnost. Na mě to má samozřejmě dopad, mám dvě malé děti, jezdím běžně hromadnou dopravou, nemáme auto. K mojí fotografii je přidaný citát o migrantech a údajný výrok, který ale není pravda. Ovšem lidé bohužel věří, že bychom my Piráti a já dávali migrantům startovací byty, zatímco si Češi mají brát hypotéky. A je to lež. Je to vyostřená lež, aby se vybudily emoce, nenávist, strach a hněv a lidé si říkali, jaký pitomec tohle vyslovil. Plyne z toho spousta agresivity a to je nesmírně nepříjemné.

Lidé, kteří tomu uvěřili, vám pod vlivem emocí veřejně nebo i soukromě píší agresivní výhrůžné zprávy, nebo vám posílají nenávistné e-maily. Můžete některé z nich citovat?

Pár věcí jsem si připravila pro představu, co mi běžně chodí. Protože jsem doktorka filozofie, chodí zprávy typu: „Hele ty studovaná, jen si vem domů nějakýho přivandrovalce a uvidíš, jak tě kulturně pozvedne, udělá si z tebe hadru a domlátí tě jak kozu. Tfuj, jak toto může jít do ulice, hnus všech hnusů.“ Řada lidí dává přímé výhrůžky znásilněním: „Fuj, ty hnusná blbko, tebe znásilní a pak zabijí první ti, co si je tady přeješ mít.“ Já jsem myslela, že to jsou lidé, co se nevyznají v dnešním světě, ale není to tak. Uvěří tomu úplně kdokoliv. Neuvědomují si, že je strašně snadné dát k sobě nějaký text, nějakou fotografii a že fotomontáž a koláž absolutně nerozeznáte.

Dotýkají se vás ty nadávky ještě, nebo už jste otupěla?

Jak kdy, záleží na mém aktuálním rozpoložení. Někdy přijde něco, z evidentně falešného profilu, třeba pan Emanuel Mastikulka, který píše: „Vy jste parta nezkušených děcek.“ To se člověk někdy i zasměje. Protože mně je 35, mám dvě děti, jsem 13 let vdaná a říkám si: Fajn, kdy asi tak člověk podle těchto trollů dospívá?

Musím se bránit u soudu

Zároveň ale dostáváte i výhrůžky zabitím nebo znásilněním. To nevnímáte jako hrozbu?

Pohrůžky samozřejmě jako hrozbu vnímám. Řeším je s policií, respektive já bych je ráda řešila, ale policie to bohužel chtěla odložit. Státní zástupce to vrátil. Zatím se policie bohužel moc nepředvedla. Vnímám to ale i jako velkou hrozbu pro demokracii. Zatím není jasné, že lži se nemají šířit, že lež není názor. Takže proto jsem podala žalobu na paní Nelu Liskovou, která tu nebezpečnou lež několikrát vědomě šířila a odmítala ji stáhnout. Poté, co to Facebook zablokoval na základě mnoha a mnoha stovek hlášení, že to je lež a dezinformace, tak se proti nám velmi hrubě vymezila, používala i výrazy jako „nelidské zrůdy“. Psala, že když se nám Pirátům něco nelíbí, tak toho, kdo to šíří, umlčíme. A vůbec neuznala, že šířila lež. Musím se bránit soudní cestou.

Nela Lisková dlouhodobě působila v extremistické organizaci Národní domobrana. Je to žena, která zakládala v Česku zastupitelský úřad Doněcké republiky. Vy jste s ní komunikovala na přímo?

Snažila jsem se, ale ona mi na soukromou zprávu poslala jenom takový úplně šílený veřejný dopis. Je to velmi nevěrohodná bytost, šířila lži o panu Bělobrádkovi z KDU-ČSL nebo o panu profesoru Drahošovi. A s ním jsem také k tématu dezinformací měla v Senátu minulý týden schůzku, protože to chci řešit systémově. Já si myslím, že nejsem jediný politik, kterému se to děje. Aktuálně jsem cílem vytrvalé kampaně, neustále mi chodí řetězové e-maily, zejména od seniorů, s nadpisy: Vy jste úplná kráva, jak jste tohle mohla říct. Tak se ale dá vysvětlit, že to je lež.

A když jste komunikovala s paní Liskovou, tak to k ničemu nevedlo? Nebo jste zjistila, proč ten lživý text o vás šíří?

Já jí do hlavy nevidím, ale šíří lež.

Neptala jste se jí?

Já jsem ji požádala, ať to stáhne, že to je lež, a to neudělala.

V jaké fázi je ta žaloba proti paní Liskové?

Zatím o žádných procesních krocích nevím, jen doufám, že to bude poctivě prošetřeno.

Kdybych měl samopal, udělám nevratné věci, napsal mi

Věříte, že by soud mohl skutečně šíření té lži zastavit? Přece jen už koluje na internetu dva roky a šíří se jako lavina.

Soud by aspoň přispěl k povědomí o tom, že není možné, jste-li alespoň trochu veřejně činná osoba, což paní Lisková je, beztrestně lhát o jiných lidech a nabourávat víru lidí v demokracii. Protože si lidé řeknou: Jak tohle poslankyně mohla říct? Tohle máme v parlamentu? Tak to parlamentu nevěříme. A to je sekundární důsledek, který je také nebezpečný.

Takže ten hoax ovlivňuje i vaši politickou práci?

Jednoznačně. Když jsem před rokem rozdávala Pirátské listy na ulici, tak si je mnohem víc starších lidí odmítlo vzít se slovy: Vy chcete ty migranty, od vás si nechci vzít noviny, nechci si přečíst, co píšete. To se předtím, když jsem byla čtyři roky komunální zastupitelka na Praze 10, nedělo. Ta lež může u některých lidí dokonce ve zkratových okamžicích podněcovat agresivitu a opravdu nepředvídatelné reakce. Jeden pán mi napsal, že když si text o mně přečetl, tak kdyby měl samopal, udělá nevratné věci. Dal mi nahlédnout do té hněvem ovládnuté mysli.

Tento pisatel, profesionální řidič, ročník 1967, se vám později omluvil. Týdeníku Respekt k tomu řekl: „Média a internet mají ohromnou moc a na mozek člověka, který celý život maká, to má devastující účinky. Byl jsem opravdu totálně naštvaný a mít samopal, tak asi člověk udělá nenávratné věci.“ Přibyli další, kteří se vám později třeba omluvili?

Ano, občas se to stane. A paradoxně jsou to často lidé, kteří píšou ty největší vulgarity. Opravdu šílené věci, nejsprostší nadávky, co si umíte představit. Pamatuju si jednu takovou kreativní: Ty ze*caná frigidní lesbo. Když tihle naštvaní lidé vychladnou, jsou pak i schopní omluvy. Ale spousta z nich je lapená v přesvědčení, že všichni lžou a všichni podvádějí.

Lež o mně si přečetly statisíce lidí

I kdyby soud šiřitelku hoaxu odsoudil, ta lživá zpráva bude žít na internetu svým vlastním životem dál. Lze ten řetězec přetrhnout?

Vnímejte to jako něco, co se nedá zastavit ve své úplnosti. Ale jde o to, aby mi každý den někdo kvůli té staré věci nepsal. Toto trvá dva roky. To znamená desetitisíce až statisíce lidí, co to po České republice určitě obdržely. On je tady i precedens, existuje soudní rozsudek týkající se jednoho brněnského soudce, který byl neprávem a nepravdivě označen jednou televizní společností v poměrně dost sledované reportáži za příslušníka soudní mafie. A nebyl mu dán prostor k vyjádření, byla to neprofesionálně udělaná reportáž. A soud konstatoval, že je potřeba preventivně působit proti šíření lží o lidech. Paní Lisková to šířila opakovaně a musela vědět, že to je lež.

No a kdo jsou ti další pošťáci? Přeposílají ten hoax hlavně lidé, kteří mu uvěřili, nebo někdo ty e-maily a reakce píše na zakázku, jak o tom na Facebooku psal pirátský analytik?

Je to kombinace. Falešných profilů, jejichž identita není známá, je celá řada. Nedá se jim doručit prosba o stažení. Tam by měla policie spolupracovat s Facebookem. Na druhou stranu je řada úplně běžných lidí - a těm se to snažím já a mnozí další příznivci Pirátů slušně vysvětlit, že naletěli, že uvěřili obchodníkům se strachem.

Jak úspěšná jste v tom vysvětlování?

Bohužel se často setkám s reakcí: No ale on na tom kus pravdy stejně musí být. Že to není doložené, lidi moc nepřesvědčí. Já se věnuji sociální politice, bytové politice. A v tom je ta lživá kampaň skutečně chytrá, poněvadž se zakládá na myšlence, to je ta hodná paní, co chce všem pomáhat.

Reklama

Doporučované