Hlavní obsah

Znásilnil mě spolužák. Platforma odkrývá sexuální násilí mezi mladými Brity

Foto: https://www.flowcode.com/page/everyonesinvited

Zlomek mnoha výpovědí, které iniciativa Everyone's Invited zprostředkovala.

Reklama

Velká Británie jednadvacátého století má mnoho podob. Jednu z nich pravidelně odkrývá iniciativa Everyone’s Invited. Zveřejňuje anonymní výpovědi mladých lidí, především dívek, jež prožily nějakou formu sexuálního násilí.

Článek

„Znásilnil mě někdo z mé školy. Nefungoval tam žádný systém podpory a pachatel nikdy nečelil důsledkům svého jednání. Starší studenti se často zaměřovali na mladší dívky, které sexuálně zneužívali. Všichni o této kultuře věděli, včetně učitelů, ale nikdo o tom nemluvil,“ stojí v jedné z anonymních výpovědí. Její autorka je studentka Magdalen College v Oxfordu.

Takových přiznání je na platformě Everyone’s Invited, tedy „Všichni jsou zvaní“, spousta. Konkrétně tisíce. Netýkají se pouze znásilnění, všechna ale rozkrývají britskou kulturu sexuálního násilí, jež – ač se o ní možná tolik nemluví – podle výpovědí na stránce vyloženě kvete. Svěřují se z většiny dívky a mladé ženy, v některých případech i muži.

Na webové stránce iniciativy i jejím instagramovém účtu se dočtete o sexuálním obtěžování, nuceném orálním sexu i souloži a dalších formách násilného jednání. Třeba přeposílání nahých fotografií, takzvaných „nudes“, a jejich publikování na sociálních sítích za účelem veřejného hodnocení.

Výpověď studenta St Paul’s

„Byl jsem opilý a šel domů s tímhle klukem, kterého znalo hodně mých přátel a zaručilo se za něj. Říkal jsem mu, aby toho nechal, protože mi ubližoval, ale on nepřestával. Druhý den jsem měl všude modřiny, byl jsem ale příliš vystrašený na to, abych odešel, když se to dělo.“

Oběti často uvádí, že i když jde třeba o roky starý případ, stále se z něj nevzpamatovaly. Některým bylo jedenáct let, když je starší kluci nutili rozeslat nahé fotky. Třináctileté oběti pak byly obtěžovány spolužáky v parku za bujarého povzbuzování ostatních. A často se na stránkách mladí lidé vypisují z násilí, které vůči nim spáchali jejich vlastní přátelé nebo partneři.

„Dělo se to běžně“

Účtu si začala v posledních dnech všímat i britská média. Kromě samotného faktu, že na Everyone’s Invited je v tuto chvíli víc než tři tisíce výpovědí, i toho, že část z nich přichází z prestižních britských škol.

Výpověď studentky Edinburské univerzity

„V prvním ročníku na univerzitě mě znásilnil kluk z mého ročníku. Musela jsem si potom vzít nouzovou antikoncepci, načež jsem zjistila, že na mě přenesl chlamydie. Nebyla jsem o tom až donedávna schopná mluvit. Vídala jsem ho na přednáškách, protože jsme studovali stejný obor. Bylo to tak hrozné, že jsem na ně přestala chodit.“

Třeba Etonu, chlapeckého internátu, který navštěvoval i britský premiér Boris Johnson, nebo londýnské střední školy St Paul’s. U osobních textů se objevují i jména dalších středních i vysokých škol a univerzit.

Zakladatelka iniciativy Everyone's Invited, dvaadvacetiletá Soma Saraová, studovala na dívčím internátu Wycombe Abbey, jenž leží hodinu cesty autem na severozápad od centra Londýna. S kampaní proti sexuálnímu násilí na nezletilých a mladistvých začala podle listu The Times loni v létě poté, co při rozhovorech s přáteli zjistila, že se svými zkušenostmi není sama.

Výpověď dívky

„Jezdila jsem do a ze školy autobusem. Kluk z ročníku nade mnou mě nutil, abych mu seděla na klíně a on mě při tom chytal za prsa. Když jsem si stěžovala, nebo si odsedla, začal na mě a mé kamarády házet jídlo nebo žvýkačky. Jeho kamarádi to sledovali a smáli se.“

„Přišli jsme na to, že máme s děsivým sexuálním násilím spoustu zkušeností, které jsme před sebou navzájem i před dospělými skrývali. Šokovalo nás, o jak běžnou věc jde, napsala jsem o tom proto na Instagramu a reakce byly obrovské,“ uvedla Saraová s tím, že následně vytvořila místo, kde výpovědi mladých lidí zůstanou více na očích.

Mladá žena trávila v dospívání prázdniny v Londýně a v jejích sociálních kruzích byla podle ní přítomnost sexuálního násilí až hmatatelná. „Nechutné chování bylo bagatelizováno. Mohlo jít o sexuální nátlak, znásilnění, obtěžování na ulici, odstranění kondomu bez souhlasu, revenge porn, vinění oběti. Sexuální násilí nejenom že vůbec existovalo, ono vzkvétalo. Dělo se to běžně,“ popsala.

Jde jí zejména o budoucnost mladších generací, které dorůstají do věku teenagerů. „Nechci, aby si moje malá sestra musela projít tím, čím jsem si prošla já. Musíme udělat všechno pro to, abychom toto hluboce zakořeněné násilí ukončili,“ řekla v rozhovoru pro magazín Vogue Saraová.

Z odhalování na veřejnosti fotky penisů v chatu

Zakladatelka Everyone’s Invited poukázala na to, že podobné jednání není žádnou novinkou, jen se přesunulo z fyzického světa do toho digitálního: „Moje babička čelila odhalování mužů na veřejnosti, z čehož se nyní stalo posílání nevyžádaných fotek penisu. Misogynní šikana se přesunula z hospod do skupinových chatů.“

Výpověď studentky Radley College

„Parta kluků měla skupinový chat pojmenovaný jako ‚Therapists‘ (Terapeuti). Při mé naivitě mi zprvu nedošlo, že to mysleli jako vtip, protože to ve skutečnosti znamenalo „The Rapists“ (Znásilňovači), což jsem zjistila později. Ten název nebyl nepřesný.“

Co se ovšem nezměnilo, je stigma a ostuda, které pro oběti ze sexuálního násilí stále plynou. I proto o tom dívky i chlapci veřejně nemluví – a když tak náhodou učiní a svěří se učitelům nebo policii, často jim nikdo nevěří, nebo jejich výpověď smetou ze stolu.

Přirozeně ale nejde jen o problém Velké Británie. Podobné projekty, které odhalují kulturu sexuálního násilí mezi nezletilými a mladistvými, fungují třeba i v Austrálii, Spojených státech a dalších místech světa.

„Nelze to ignorovat“

Výpovědi na účtu Everyone’s Invited teď řeší i školy, které jsou v některých příspěvcích označené. Například ředitelka dívčí střední školy St Paul’s kvůli nim kontaktovala rodiče přihlášených studentek.

Výpověď

„Kluk z Etonu na mě jednou vyvinul silný nátlak, choval se ke mně jako ke kusu masa. Probudil/a jsem se a on se mě dotýkal bez mého souhlasu, od té doby se cítím nesvá/ý a znásilněný/á. Byl několikrát obviněný ze sexuálního útoku, ale zdá se, že to nikoho nezajímalo.

„Je očividné, že kultura takového jednání mezi mladými muži a chlapci přetrvává. Myslím na všechny, jejichž zkušenosti jsou (na stránce) zaznamenány,“ uvedla Sarah Fletcherová s tím, že škola obětem nabízí poradenství. Jedna z bývalých studentek školy o St Paul’s nicméně řekla, že „škola mohla udělat mnohem víc“.

K virálním výpovědím se vyjádřila i členka Dolní sněmovny, konzervativní poslankyně Maria Millerová. Ta dříve předsedala parlamentnímu výboru pro otázky ženských práv a rovnoprávnosti.

Podle ní by „školy a policie neměly ignorovat znásilnění a násilné sexuální útoky proto, že se týkají dětí“, uvedla také, že „chlapci musí vědět, že snažit se někoho uškrtit není normální“. Reagovala tak na jedno přiznání, kde se dívka anonymně svěřuje s tím, že ji partner při sexu proti její vůli škrtil tak dlouho, dokud neomdlela.

Millerová sexuální násilí na školách vyšetřovala před pěti lety a podle ní příliš mnoho zařízení stále nehlásí takové jednání policii. A nedělá dost pro to, aby teenageři nezveřejňovali intimní fotografie na sociálních sítích.

„Nikdo nechce dělat z mladých lidí zločince, když jde ale o sexuální útoky na mladé ženy ve školách, nelze to ignorovat,“ shrnula podle Timesů Millerová.

Reklama

Doporučované