Hlavní obsah

Znásilňování a dětští vojáci. Zpráva OSN popisuje boje v Jemenu a koaliční zločiny proti lidskosti

Jemenská válka trvá čtyři roky a od roku 2015 v ní bojuje na straně vlády mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií.Video: AP

 

Reklama

Mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií s podporou hlavních členů NATO se v Jemenu nejspíš dopustila válečných zločinů. Uvedli to experti OSN ve zprávě o válečném konfliktu na jihu Arabského poloostrova.

Článek

Experti OSN ve zprávě o Jemenu konstatovali, že některé akce mezinárodní koalice vedené Saúdskou Arábií by mohly být považovány za válečné zločiny, protože zasáhly velké množství civilistů. Šíitští povstalci podle expertní zprávy civilisty ohrožují rovněž, a to raketovými útoky na Saúdskou Arábii či blokováním dodávek zboží do jemenského města Táiz a jeho ostřelováním.

Podrobnou zprávu o situaci v Jemenu zveřejnili odborníci, které pověřila Rada OSN pro lidská práva vyšetřováním. Zpráva vychází před mírovými rozhovory mezi jemenskou vládou a šíity, které OSN svolala do Ženevy na 6. září.

Jemenská válka trvá čtyři roky a od roku 2015 v ní bojuje na straně vlády mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií. Její letadla při svých operacích zasahují také tržiště, svatební shromáždění nebo rybářské lodě a zanechávají za sebou množství civilních obětí. Koalice navíc zavedla omezení pro některé přístavy v Rudém moři a na letišti v Saná, což blokuje plynulé zásobování civilistů. Inspekce v přístavu Hudajdá podle zprávy zpomalují komerční zásobování, i když OSN ani koalice při prohlídkách neobjevily žádné zbraně pašované do Jemenu. V zemi se v důsledku konfliktu a uvedených opatření ocitlo na pokraji vyhladovění 8,4 milionu lidí, uvádějí experti.

„Většinu civilních obětí mají na svědomí koaliční nálety. V minulých třech letech při nich byly zasaženy obytné čtvrtě, tržiště, pohřební a svatební shromáždění, věznice, civilní lodě i zdravotnická zařízení,” stojí ve zprávě. „Zástupci jemenské vlády a koalice, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, mohli útoky porušit principy rozlišování cílů, přiměřenosti a prevence, což může být považováno za válečný zločin,” dodává zpráva, podle níž byl sestaven také seznam podezřelých. Jemenská vláda dostala od OSN kopii zprávy, ale zatím na ni nereagovala.Ve zprávě stojí i to, že obě strany konfliktu najímají do bojů děti ve věku od 11 do 17 let. Experti vyzývají cizí státy, aby konflikt nepodporovaly dodávkou zbraní. Za koalicí vedenou Saúdskou Arábií stojí především USA a Velká Británie, šíitské rebely podporuje Írán.

Reklama

Doporučované