Hlavní obsah
Online

Všechny kyberútoky na nemocnice byly odraženy. Hrozí ale další

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem vývoje epidemie koronaviru v České republice sledujeme on-line i v sobotu 18. dubna 2020.

Článek

Česko překonalo hranici prvního tisíce vyléčených pacientů na covid-19. Počet potvrzených případů nemoci, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se v Česku podle Ministerstva zdravotnictví zvýšil na 6553. Denní nárůst se tak potřetí za sebou snížil.

Nejvíce nakažených je dlouhodobě v Praze, dosud tam bylo potvrzeno 1545 případů. Na 100 tisíc obyvatel tak v hlavním městě připadá více než 113 nakažených. V Olomouckém kraji je téměř 97 nakažených na 100 tisíc obyvatel, v Plzeňském kraji téměř 91. Naopak nejlépe na tom jsou jižní Čechy s necelými 25 případy nákazy na 100 tisíc obyvatel. Podrobná mapa ZDE.

Po víkendu, v pondělí, začne první vlna uvolňování vládních opatření v obchodech, službách a provozovnách: otevřou se například farmářské trhy, autosalony, autobazary, své služby už budou moci poskytovat i řemeslníci. Přesný scénář otevírání je ZDE.

Dění kolem covid-19 jsme sledovali on-line i včera, tedy v pátek 17. dubna:

  • Většina žádostí o COVID I neprošla

    Většina žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID I pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem byla zamítnuta. O půjčky žádaly zadlužené firmy, žadatelé nedodrželi podmínky programu, dalším důvodem bylo vyčerpání částky použitelné pro pražské podniky. Naproti tomu v případě COVID II, do kterého byly zapojeny komerční banky, bylo u dosud zpracovaných žádostí kladně vyřízeno 90 procent.

  • Všechny útoky na nemocnice byly odraženy

    Všechny dosavadní pokusy o kybernetické útoky na nemocnice byly zatím odraženy. Nelze ale vyloučit, že budou další, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Po pátečním útoku na ostravskou a olomouckou fakultní nemocnici byla v noci na dnešek terčem útoků Karlovarská krajská nemocnice.

  • Jizeru dnes v okolí Malé Skály splouvaly desítky lodí

    Desítky vodáků se dnes vydaly splout Jizeru z Malé Skály na Jablonecku do Dolánek u Turnova. Řeku tam slavnostně odemykali vodáci nezvykle už ve čtvrtek a bez diváků kvůli omezením, jež mají zamezit šíření koronaviru. Na začátek sezony byl ale dnes zájem mezi vodáky slušný, řekl ČTK Tomáš Hudský z půjčovny lodí Klokočí. „Ani jsme to moc nečekali, ale půjčili jsme asi 15 lodí. Na duben to je dobré,“ uvedl Hudský.

  • Dvorská zoo je kvůli koronaviru ve ztrátě 20 milionů

    Dvůr Králové nad Labem čeká kvůli uzavření v době koronavirové epidemie výpadek v tržbách kolem 20 milionů korun. Zahrada kvůli tomu začala šetřit. „Odložili jsme veškeré neurgentní opravy nebo plánované navýšení platů zaměstnanců,“ řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. Zahrada patří Královéhradeckému kraji a s více než půl milionem návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.

  • Epidemiolog Maďar: Byl jsem proti otevření hobbymarketů

    „Z otevření hobbymarketů jsem já osobně nebyl nadšen, ale co bylo, to bylo. Moje pracovní skupina žádala vládu, aby další rozvolnění, které přijde v pondělí 20. dubna, bylo velmi bezrizikové. Farmářské trhy sice mohou být potenciálně hromadná akce, ale je tam spousta požadavků, aby to tak nebylo,“ řekl koordinátor epidemiologického týmu Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar v České televizi.

  • Vojtěch: Neomezené cestování není otázka letošního léta

    „Dokážu si to představit u vybraných zemí, ale nikoli tak, jak jsme byli zvyklí před pandemií. To si myslím, že není otázka následujících týdnů a možná ani tohoto léta,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k cestování za hranice během následujících měsíců. Umí si představit, že by v letní sezoně mohli turisté do vybraných zemí s nízkým rizikem nákazy. Podle něj se nyní vedou příslušná jednání s Chorvatskem a se Slovenskem.

  • Lék favipiravir podle Vojtěcha dorazí do Česka příští týden

    Japonský lék favipiravir, který bude možné nasadit k experimentální léčbě nemoci covid-19, dorazí do Česka v příštím týdnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes novinářům řekl, že dodávka medikamentu je nyní ve Vídni a čeká se na podpis smlouvy mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) a distributorskou společností Astro Pharma. Podle Vojtěcha je lék slibný pro středně závažné případy onemocnění, které vyvolává nový typ koronaviru.

  • Vojtěch: Dosavadní kybernetické útoky byly odraženy

    „Víme, že tady už proběhly určité pokusy, ty byly naštěstí odraženy. Zatím není nějaký zásadní problém v této chvíli, ale riziko tady je skutečně velice výrazné,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) k dosavadním pokusům o kybernetické útoky na nemocnice. Podle něj se nedá vyloučit, že pokusy o útoky budou v následujících dnech pokračovat. „Hrozba je vážná, my ji nijak nepodceňujeme. Jediné, co můžeme dělat, je připravit se,“ řekl ministr. Zmínil například intenzivnější zálohování dat, aby nebyly chod nemocnic a zdraví pacientů nijak ohroženy.

  • Karlovarská krajská nemocnice byla terčem kyberútoku, odrazila ho

    Karlovarská krajská nemocnice (KKN) se v noci na dnešek stala terčem kybernetického útoku. Dva pokusy nemocnice odrazila, nezpůsobily jí žádné škody. S podobnými útoky se správci sítě setkávají často, řekl ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký. Před útoky na počítačové systémy nemocnic a dalších významných cílů varoval ve čtvrtek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a policie. „IT zaznamenalo první útok v sobotu ve 23:51 RDP terminálového serveru a druhý útok dnes ve 2:15 útok na SSH webových serverů,“ uvedl Podracký.

  • Stanové městečko pro bezdomovce v Pardubicích je z většiny hotové

    Pardubická radnice téměř dokončila přípravu stanového městečka pro bezdomovce v karanténě kvůli nákaze covid-19. Tvoří jej turistické stany a několik kontejnerových buněk, v nichž bude sociální zázemí městečka. Kapacita zařízení bude až 25 stanů pro 25 lidí. Stavba začala v pátek, všechno by mělo být do neděle hotové, aby zařízení mohlo v pondělí začít fungovat. Kolik bezdomovců zařízení využije, zatím není jasné. Radnice dosud nemá hlášeného žádného bezdomovce, který by se v městečku mohl v pondělí ubytovat.

  • Kancléř Mynář zašel na zabijačku navzdory zákazu

    Hradní kancléř Vratislav Mynář se zúčastnil zabijačky ve své restauraci v Osvětimanech na Zlínsku. Upozornil na to server Blesk.cz. Na akci bylo šest lidí i přesto, že shromažďování vláda mimořádným opatřením zakázala. Podle kancléře bylo potřeba prase zabít, protože by jinak pošlo. Mynář nechal všem udělat rychlotesty. „Nedělalo se nic, žádné jitrničky, žádná jelita, jenom se to rozhodilo na maso,“ řekl Mynář serveru Blesk.cz.

  • Do Krkonoš a Orlických hor turisté v době koronaviru nejezdí

    Turistů v Krkonoších a v Orlických horách bylo dnes opět minimálně. Lidé v době koronavirového nouzového stavu do hor nejezdí. Police dnes dopoledne v hlavních střediscích hor žádné problémy s dodržováním koronavirových opatření nezaznamenala. ČTK to řekla mluvčí policie Alena Kacálková. Obdobná situace byla na horách již o prodlouženém velikonočním víkendu.

  • Větší svatby možná už od 1. června

    Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že by se větší svatby mohly konat už od začátku června. „Určitě, má to logiku. Budeme to řešit na vládě,“ napsal na dotaz Aktuálně.cz, jestli by bylo možné povolit větší svatby už od 1. června. Zatím platí, že se svatby do 10 lidí mohou konat od 20. dubna. S více účastníky to bude možné od 8. června. První červnový týden přitom patří k nejžádanějším a zvlášť datum 6. 6. měly dvojice rezervováno už dlouho dopředu, připomíná server.

  • Na covid-19 pacienty otestují i v Praze 9

    Pacienti s doporučením, ale i další zájemci se budou moct nechat nově otestovat také před Poliklinikou Prosek v Praze 9. Městská část tam zřídila odběrový stan, který bude otevřený od pondělí 20. dubna. Ze zdravotního pojištění bude hrazený odběr pacientům s žádankou. Ostatní zájemci zaplatí 2 900 korun. Obyvatelé Prahy 9 dostanou slevu na vyšetření 300 korun.

  • Digitální firmy chtějí podpořit obnovu české ekonomiky

    Digitální firmy, které ještě před začátkem krize založily platformu Digital Economy Network (DEN), chtějí podpořit obnovu české ekonomiky. Své know-how hodlají poskytnout i tradičním firmám, a tím nastavit modernější směr v tuzemských podnicích. Kromě automobilového průmyslu, na který se v současné době nejvíce spoléhá, chtějí upozornit na mnoho špičkových inovativních společností. DEN také uzavřel spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR), společně chtějí předkládat vládě návrhy na cestu ven z krize.

  • Češi se při péči o tělo musí spolehnout sami na sebe

    Kadeřnictví, barber shopy a další salony krásy jsou už více než měsíc z nařízení vlády kvůli zamezení šíření nového typu koronaviru uzavřené. Obnovit provoz by podle vládního harmonogramu mohly od 25. května. Češi se proto doma více věnují péči o tělo. Skokově u nich vzrostl zájem o přístroje na úpravu vousů, vlasů i nehtů. Nejlépe se daří zastřihovačům, u nichž obchodníci sledují růst o více než 200 procent. Vysoká poptávka je také po produktech na domácí manikúru a pedikúru, zjistila ČTK v anketě mezi obchodníky.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy