Hlavní obsah

Znepokojivá data z USA: hlavní příčinou smrti těhotných žen je vražda

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Těhotné ženy v USA jsou častěji vražděny, než umírají na komplikace související s těhotenstvím. Nový výzkum ukazuje, že vrahem se často stává přímo jejich partner.

Článek

Americké ženy, které jsou těhotné nebo byly těhotné v posledních 6 týdnech před smrtí, bývají vražděny více než dvakrát častěji, než umírají na krvácení nebo poruchy placenty – hlavní příčiny toho, co se klasifikuje jako úmrtí související s těhotenstvím. Na nedávno zveřejněnou studii poukázal prestižní vědecký časopis Nature.

Průzkum také odhalil, že když žena otěhotní, zvyšuje se tím šance, že se stane obětí vraždy. Ženy ve věku 10 až 44 let, které jsou těhotné nebo ukončily těhotenství v předchozím roce, se stávají obětmi vraždy v o 16 % vyšší míře, než ženy, které těhotné nejsou. Vrahem je přitom často jejich vlastní partner, vyplývá ze studie.

O vraždách těhotných žen informovali už dříve menší studie na lokální a státní úrovni. Nedávno zveřejněnému průzkumu se teď podařilo potvrdit, že tento fenomén není záležitostí jen několika států, ale celé americké federace. Tým reprodukční epidemioložky Maeve Wallaceové z Tulane University analyzoval údaje o úmrtích ve všech 50 amerických státech a to mezi lety 2018 a 2019.

Ke zjištění rozsahu vraždění těhotných žen průzkumníci využívali databázi National Center for Health Statistics, kterou spravuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Na základě analyzovaných úmrtních listů porovnávali četnost vražd a úmrtí souvisejících s těhotenstvím.

Došli k tomu, že v letech 2018 a 2019 bylo ve Spojených státech zavražděno 273 žen, které byly těhotné nebo od jejich těhotenství uběhl méně než rok.

CDC nezařazuje vraždu, nehodu nebo sebevraždu mezi příčiny „úmrtnosti matek“, poukazuje časopis Nature. Podle Wallaceové a jejího týmu by ale vražda rozhodně zahrnuta být měla. Mezi těhotenstvím a vraždou skutečně existuje souvislost, tvrdí Wallaceová a její tým.

Úmrtnost matek je přitom v USA na vzestupu a je až nepřirozeně vysoká na takto bohatou zemi. Mezi faktory, které k vysoké úmrtnosti přispívají, patří nedostatečný přístup ke zdravotní péči, personál špatně vyškolený pro porodnickou pohotovost nebo podprůměrná péče, kterou kliniky z rasistických důvodů poskytují ženám tmavé pleti.

Na základě letitých studií, které se specializují na násilí v intimních partnerských vztazích, se předpokládá, že pro ženy žijící v násilnických vztazích se po otěhotnění zvýší riziko toho, že budou zabity. Téměř ke dvěma třetinám případů vražd, které zaznamenal tým Maeve Wallacové, došlo přímo v domácnosti, kde ženy žily.

Mezi faktory ovlivňující míru rizika zabití u těhotných žen patří barva pleti nebo věk. Nová studie přišla s tím, že ženy s tmavou barvou pleti, které jsou těhotné nebo byly nedávno těhotné, mají téměř trojnásobně vyšší riziko úmrtí v důsledku vraždy, než ty, které těhotné nejsou. Žádná jiná rasová nebo etnická skupina na tom není tak špatně.

Roli hraje také zmiňovaný věk. Průzkum odhalil, že mladé ženy ve věku od 10 do 24 let jsou vystaveny vyššímu riziku zabití během těhotenství, než starší těhotné ženy.

Reklama

Související témata:

Doporučované