Hlavní obsah

Znepokojivá data z USA: V nemocnicích se nakazilo covidem 10 tisíc pacientů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Do nemocnic přišli s infarkty, selháním ledvin či psychickými problémy. Odešli s covidem nebo neodešli vůbec. V USA se loni nakazilo až 10 tisíc pacientů původně hospitalizovaných s jinými diagnózami, odhalují data.

Článek

Šestašedesátiletý Steven Johnson přišel do nemocnice Blake Medical Center na Floridě minulý listopad, aby si nechal z kyčle vyříznout infekci. Bývalý lékárník, který přežil rakovinu střeva, se covidu obával a dával si pozor, aby se jím nenakazil. V době, kdy do nemocnice nastoupil, nemohl vědět, že od dubna do září byla zhruba u 8 % procent pacientů s covidem nákaza virem diagnostikována poté, co je nemocnice Blake Medical Center přijala kvůli něčemu jinému.

Dohromady u více než 10 tisíc pacientů byl minulý rok v amerických nemocnicích zjištěn covid-19 poté, co lékařskou péči vyhledali z důvodu jiných zdravotních potíží. Vyplývá to ze záznamů analyzovaných pro Kaiser Health News, jež novinářsky pokrývá zdravotní otázky. Toto číslo je přitom bezpochyby podhodnocené, protože zahrnuje většinou případy pacientů ve věku nad 65 let a pacientů z Kalifornie a Floridy ve všech věkových kategoriích. Informoval o tom server CNN.

Asi 21 % pacientů, kteří se nakazili covidem-19 v nemocnicích od dubna do září minulého roku, zemřelo, ukazují zkoumaná data. V této době přitom v nemocnicích zemřelo pouze 8 % ostatních pacientů. Pro americkou společnost se tak jedná o dosti znepokojivá zjištění.

Steven Johnson byl s negativním výsledkem testován na covid-19 dva dny poté, co ho nemocnice přijala. Po 13 dnech v nemocnici mu vyšel pozitivní test, uvedla jeho žena Cindy Johnsonová, které také před důchodem pracovala jako lékárnice. Chvíli poté začal její muž zápasit s hlenem, který se usadil na jeho plicích, a měl obrovské bolesti, které lékařský tým téměř nedokázal mírnit. Několik dní nato zemřel.

Cindy Johnsonová se poté, co byla jejímu manželovi diagnostikována nákaza covidem-19, nechala ihned také testovat. S negativním výsledkem. Začala tedy předpokládat, že jejího muže nakazil někdo ze zdravotnického personálu, v jeho pokoji se střídal velký počet pracovníků, často bez ochranných roušek. To, že nemocnice stále nezavedla povinné očkování personálu, považuje Johnsonová za „otřesné“.

„Jsem rozzuřená,“ komentuje situaci v nemocnici Johnsonová. „Jak mohou na svých webových stránkách psát, že díky bezpečnostním opatřením, která ‚jsme zavedli, patří naše zařízení mezi nejbezpečnější možná místa pro dostání zdravotní péče v této době?“ ptá se vdova po Stevenu Johnsonovi.

Mluvčí nemocnice Blake Medical Center, v níž byl Johnson hospitalizován, uvedla, že jejich zařízení „důrazně nabádá k očkování“ a následuje všechny pokyny pro ochranu pacientů, které udává federace, stát a Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Americký prezident Joe Biden už dříve vyzval všechny zaměstnance nemocnic, aby se nechali očkovat. Jeho požadavek by ale mohl čelit odporu v několika státech, mezi nimi je i Florida, které zakázaly povinné očkování.

Míra šíření viru v nemocnicích v USA byla sice nižší než v některých jiných zemích, například ve Velké Británii. Přibližně u 1,7 % amerických hospitalizovaných pacientů s covidem-19 byla nákaza virem diagnostikována v nemocnicích, vyplývá z dat za období od začátku dubna do konce září minulého roku.

V celkem 38 nemocnicích byla ovšem míra nákazy mnohem vyšší. V těchto nemocnicích tvořili až 5 % covidových případů ti, kteří se virem nakazili v nemocnici. Data pocházejí z úseku minulého roku, kdy byl nedostatek ochranných pomůcek a testovalo se málo, poukazuje CNN.

Podle Kaiser Health News, které data analyzovalo, se covid v nemocnicích tolik rozšířil, protože vedoucí nemocnic podcenili vzdušnou povahu viru, jež dělala z kašlajících pacientů riziko pro jejich spolubydlící i zaměstnance, kteří často nosili méně chránící chirurgické masky.

Nemocnice také netestovaly každého přijatého pacienta, což umožnily pokyny Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, podle kterých je testování na „uvážení zdravotnického zařízení“. Vedení nemocnic pak selhalo v informování svých zaměstnanců o tom, že byli vystaveni covidu-19, a nezastavilo tak další šíření nákazy.

Nákaza mezi pacienty a personálem nemocnic jde přitom podle výzkumů ruku v ruce. Nemocnice Beaumont v Michiganu, kde se nakazilo covidem 139 jejích zaměstnanců, hlásila téměř 7 % pacientů s covidem, kteří měli pozitivní test poté, co byli přijati kvůli něčemu jinému.

Reklama

Doporučované