Hlavní obsah

Znič tu nahrávku, nebo bude problém, radili hlavnímu svědkovi vydírání a korupce na pražské hygieně

Foto: Vojtěch Blažek

Bývalý ředitel obchodní inspekce Jiří Pěkný je hlavním svědkem údajné vyděračské kauzy.

Reklama

Na úřadu podle policie vznikal nátlakový systém: Ber úplatky a část z nich odevzdávej. Jeden z úředníků si ale vše tajně zaznamenal.

Článek

Místo do práce na hygienickou stanici šel Jiří Pěkný to páteční ráno na policejní služebnu v Bartolomějské ulici. Dostal tam od detektivů skryté nahrávací zařízení, 20 tisíc a instrukce, co má dělat.

Policejní akce nazvaná Savo toho dopoledne 10. srpna vstupuje do poslední fáze.

O hodinu později už Pěkný předává peníze svému nadřízenému. „Já jsem to počítal jako, ty řekneš, že ne, že uděláš tamto, ale víš, kolik to je peněz? To je darda jako kráva,“ stěžuje si Pěkný nadřízenému.

Kriminalisté vše monitorují a může začít zatýkání.

Seznam už ve čtvrtek upozornil na detaily tohoto neobvyklého případu, který se týká pražské hygienické stanice. Dvojice vysokých úředníků tam podle policejních dokumentů, které Seznam shromáždil, vydírala kolegu Jiřího Pěkného. Veřejně docela známou personu - bývalého ředitele České obchodní inspekce.

Údajně Pěkného vydírali s tím, že jim musí pravidelně nosit úplatky, které začne vybírat od majitelů restaurací. Měsíčně měl tenhle korupční systém vynést až 800 tisíc korun. Pěkný to odmítl, začal si jednání tajně nahrávat nejprve na telefon, nakonec šel na policii.

Jak nastavit systém na úplatky

Nejprve osoby a obsazení: těmi dvěma úředníky hygieny obviněnými z vydírání jsou Radim Bureš, bývalý bezpečnostní ředitel Hradu v éře Václava Klause, a pak ekonom Zdeněk Vališ. Můžou u soudu dostat až čtyři roky.

Jak ukazuje Pěkného výpověď na policii a také nahrávky, které pořídil, byly peníze určené pro ředitele pražské hygieny Jana Jarolímka. Policisté ho sice zatkli, ale později propustili bez obvinění.

Pěkný při policejním výslechu řekl, že byl pod mocným tlakem Bureše a Vališe: Buď budeš odevzdávat měsíčně až 35 tisíc, nebo tě ředitel vyhodí. Nemáš na to? No tak ber úplatky. „Načež mu obvinění sdělili, že pokud peníze dává ze své výplaty, je blázen a má odejít, peníze má získávat od podnikatelů,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Pěkný takhle podle policie odevzdal postupně ze svého 95 tisíc korun. Posledních 20 tisíc nadřízenému Burešovi už pod dohledem detektivů.

„Ředitel byl spokojený“

„Já vím, jako…“ uznává Bureš na policejní nahrávce, když si mu Pěkný stěžuje, že už skupině během víc než ročního působení na hygieně přinesl hodně peněz. Přepisy skrytě pořízených záznamů měl Seznam možnost pročíst.

Předávání peněz mělo do té doby podobný průběh. Pěkný na policii řekl (a odevzdal nahrávky, které si soukromě pořídil), že prvních 20 tisíc odnesl Vališovi s Burešem do kavárny Adria. Další peníze se předávaly také v restauracích nebo přímo v sídle hygieny. Pěkný vyšetřovatelům popsal, jak Vališ jednou 35 tisíc zalepil do časopisu a odešel s nimi. Údajně za ředitelem Jarolímkem. Když se vrátil, pronesl, že „pan ředitel byl spokojený“.

I na nahrávce ze srpnového pátku, kdy došlo k zatýkání, je zřejmé, že se Pěkný s Burešem baví o tom, že peníze poputují dál. Pěkný dal tehdy jen 20 tisíc, přestože měl za úkol odevzdat víc.

Jiří Pěkný, bývalý ředitel České obchodní inspekce, u soudu. Loni zažaloval bývalého premiéra Bohuslava Sobotku.Video: Hanuš Hanslík

„No nic, já si myslím, že dobrý, že to jako by sfouknu. Dobrý, já mu to podám tak, že teď to je, že jsi to dal ze svého a že prostě reálně to bude makat, že jo, že chceš zůstat… a tak dále… blabla… a že reálně, jako aby už nebylo z tvého, tak to bude od od… když se to dobře nastaví… takhle to podám…“ říká na nahrávce Bureš.

„Znič to, je to problém pro oba“

Přepisy záznamů však zároveň ukazují, že se Pěkný, ověšený nahrávacím zařízením od policie, při finální akci prozradil. Při předáváním peněz s ním Bureš skoro nekomunikoval. Až později si ho vytáhl z kanceláře. „Já jsem ti nereagoval, že ses choval zase podivně, hele, já ti rozumím, ty chceš mít asi střelivo na něj, aby on nemohl křivit pak...“ vysvětloval Bureš.

„Ty vole, není normální, že říkáš jeho jméno vole, že jeho příjmení, že to přineseš v obálce, jak jsi to přinesl vole, rozumíš? Že říkáš, kolik to je, takhle se nikdo nechová,“ vylíčil Pěknému, jak poznal, že je nahrávaný. „Kdybys to vytáhl a bude to mít opačný efekt, jo, takže si to pořádně rozmysli a znič to, neexistuje-li to, protože to je problém pro mě a pro tebe,“ říká na nahrávce Bureš.

Bureš sedí od pátku 10. srpna ve vazbě, před kriminalisty podle informací Seznamu nevypovídal.

Druhý obviněný Vališ říká, že je to nedorozumění, které se časem vysvětlí. Pěkný byl prý jeho letitý kamarád a místo na hygieně mu proto sehnal. Nikdy od Pěkného peníze nevzal a neodnášel je řediteli Jarolímkovi. Tedy přesněji: ne vědomě. Nanejvýš řediteli, jak říká, předával nějaké materiály, když ho o to Pěkný požádal. „Co v nich ale bylo, to jsem nevěděl. A ani mě to nezajímalo. Prostě jsem byl jen pošťák,“ vysvětluje dnes Vališ v rozhovoru pro Seznam.

Otázky na celou kauzu její hlavní svědek odbývá. „Vyšetřovatelé mi řekli, že o tom nesmím mluvit. Vážně nemůžu,“ vysvětluje.

Policie šla po řediteli

Podle informací Seznamu směřovali policisté od začátku k řediteli Jarolímkovi. Uvěřili Pěkného výpovědi i nahrávkám, že právě u ředitele se peníze soustředí. A že on je tím, kdo vydává pokyny, aby Pěkný bral úplatky a odváděl z nich dávky do ředitelny.

Jenže vyšetřovatelům se nepovedlo získat přímý důkaz. Zkrátka - neměli nahrané, jak Jarolímek peníze přebírá.

„K dané věci se do doby skončení šetření policie nebudu a ani nesmím vyjadřovat. Děkuji za pochopení,“ odepsal Seznamu Jan Jarolímek SMS zprávou na žádost o rozhovor.

Reklama

Související témata:

Doporučované