Hlavní obsah

Zničené domy i kostel. Italští záchranáři zveřejnili záběry po zemětřesení na Sicílii

Zničené budovy po zemětřesení na Sicílii.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Po zemětřesení o síle 4,8 stupně, které způsobila erupce sicilské sopky Etna, zůstalo několik poničených domů a kostelů. Zraněny jsou tři desítky lidí. Osmnáct z nich odvezli do nemocnice. Nikdo nebyl vážně zraněn.

Článek

Sicílii postihlo zemětřesení o síle 4,8 stupně. Italská agentura ANTA uvedla, že zemětřesení vyvolané sopečnou aktivitou vulkánu Etna způsobilo menší materiální škody na 15 obytných domech a vyžádalo si asi tři desítky zraněných.

Záběry ukazují poškozené budovy ve městech Zafferana Etnea a Santa Venerina. Tam otřesy nejvíc poškodily místní kostel. Chodníky a silnice jsou kvůli trhlinám na mnoha místech uzavřené.

Obyvatelé města Zafferana Etnea popsali, že zemětřesení jim zničilo dům, jako kdyby byl z papíru. V některých stavbách se zřítily stropy a stěny.

Zranění lidem způsobilo především padající zdivo. Nikdo nebyl vážně zraněn. Sanitky odvezly do nemocnice 18 lidí, o další se postaraly rodiny a příbuzní. Nejvážnější zranění utrpěl 70letý muž, který musel podstoupit operaci hrudníku kvůli zlomenině žeber.

Otřesy pocítili i lidé ve městě Katánie, kde žije přes 300 tisíc obyvatel. Město zatím nenahlásilo žádné škody nebo raněné.

Podle státního tajemníka Vita Crimi zůstává Etna nebezpečnou sopkou. Někteří z obyvatel sdělili novinářům, že po podobném zemětřesení v roce 1984, kdy zemřela jedna osoba, si mnozí z nich zpevnili domy, aby vydržely další mnohem silnější otřesy.

Podle šéfa italské civilní obrany současná aktivita sopky ustupuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované