Hlavní obsah

Zničené hnízdo zabijáckých sršní v USA bylo plné královen. Mohly se rozmnožit

Foto: Profimedia.cz

Usmrcené sršně z hnízda zničeného poblíž washingtonského města Blaine.

Reklama

Američtí vědci objevili na konci října první hnízdo „zabijáckých sršní“ na území Spojených států. Přestože hnízdo sršně mandarínské zničili, až nyní zjistili, že v něm bylo téměř 200 královen. Další mohly uletět a rozmnožit se.

Článek

Entomologové z washingtonského ministerstva zemědělství zničili 24. října hnízdo mandarínských sršní, které objevili uvnitř dutiny stromu poblíž města Blaine. Sršně ze stromu vysáli do sběrné komory a posléze je usmrtili. Vědcům se podařilo vysát 85 sršní, přičemž většinu tvořily dělnice, pouze dvě byly královny.

Strom vědci následně pokáceli, aby mohli extrahovat nedávno narozené sršně a určit, zda královny opustily úl. Nyní přišli s tím, že v hnízdě, které zničili „za pět dvanáct“, mohlo žít až 200 královen.

Po prozkoumání pokáceného stromu objevili entomologové 75 panenských královen, jednu královnu a 108 kukel, které velikostí odpovídají královnám. Poblíž místa našli v kbelíku s vodou další tři královny. Není jasné, kolik královen mohlo ze zničeného hnízda uprchnout. Každá královna je schopná založit nové hnízdo.

Podle entomologa Svena-Erika Spichigera mohou hnízda dorůst až do velikosti, kdy jsou schopna pojmout 4000 buněk, ve kterých se sršně vyvíjí. Washingtonské hnízdo podle něj bylo relativně malé. Uvnitř bylo přibližně 776 buněk, 6 nevylíhnutých vajíček, 190 larev, 112 dělnic, 9 trubců, 108 kukel a 76 královen.

Tamní ministerstvo zemědělství uvedlo, že by v oblasti mohlo být více hnízd. Hodlá proto pokračovat v jejich sledování a případné likvidaci. Vědci hnízdo objevili díky tomu, že na těla tří sršní upevnili pomocí zubní niti sledovací zařízení.

Mandarínské sršně obvykle hnízdí v zemi, je ale možné je najít i uvnitř dutých stromů. Ve Washingtonu byly poprvé objeveny v prosinci roku 2019. Jde o invazivní druh pocházející z Asie. Zhruba 5 centimetrů dlouhé sršně se živí včelami a jiným hmyzem. Pro ohrožené včely představují zásadní riziko. Malá skupina zabijáckých sršní je podle CNN schopna zabít celou včelí kolonii jen během několika málo hodin.

Včely nejsou jediným důvodem, proč se těmto tvorům přezdívá „zabijácké sršně“. Několik bodnutí může zabít i dospělého člověka. Podle deníku The New York Times způsobí jejich bodnutí zhruba 50 úmrtí za rok, převážně v Japonsku. Tento druh nemá mnoho přirozených nepřátel, potravou jsou pouze pro medojeda lesního nebo se loví mezi sebou.

Není jasné, jak se sršně do USA dostaly. Spekuluje se, že se jim to povedlo díky mezinárodní dopravě. K jejich odlovu má pomoct nová aplikace, jejímž prostřednictvím mohou Američané hlásit jejich nález.

Reklama

Doporučované