Hlavní obsah

Zničené vesnice a 17 mrtvých. Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem roste

Svět bez obalu: Když dopadly první bomby, tak to vypadalo, jako by se země obrátila vzhůru nohama, popisuje Ázerbájdžánec ostřelování své vesnice.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Obě země mají mezi sebou nevyřešený spor o enklávu Náhorní Karabach s převážně etnicky arménským obyvatelstvem. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988. Od té doby panuje mezi oběma státy křehké a často porušované příměří.

Článek

Nejnovější střety se ale odehrály na jiném místě, a to poblíž hranic s Gruzií, stovky kilometrů od Náhorního Karabachu. Konflikt si vyžádal nejméně 17 mrtvých. K ozbrojeným incidentům na hranicích mezi oběma bývalými sovětskými republikami dochází přes uzavřené příměří poměrně často. Například v srpnu 2014 v bojích zahynulo 13 ázerbájdžánských vojáků, arménská strana z Náhorního Karabachu hlásila pět vlastních padlých.

Podle očitých svědků zasáhlo dělostřelecké ostřelování i civilní cíle, a to na obou stranách. „Nejprve bomby dopadly sem. Je to úplně zničené,“ popisuje jedna z obyvatelek arménské vesnice Aygepar. „A pak zasáhly i druhou stranu obývacího pokoje.“ Aygepar je jedna z arménských vesnic, které byly během střetu ostřelovány. „Nejprve začali střílet z děl. Bylo to strašné. Nikdy jsme nic takového neviděli,“ říká další žena z vesnice.

Současný střet je nejhorším za poslední 4 roky. „Když dopadly první bomby, tak to vypadalo, jako by se země obrátila vzhůru nohama. Střely sem přilétly odsud. Všechny jsem je sebral. Jedna prolétla střechou. Další zasáhla jiný dům,“ popisuje události muž z vesnice, která je na ázerbájdžánské straně.

Dandar Gušču žije v ázerbájdžánské vesnici, která byla také útokem zasažena. „Naši vesnici ostřelovali 20 nebo 25krát a byla silně poničena. Sice byl zničen jen jeden dům, ale většina dvorků a zahrad je tu zcela zdemolována,“ říká Gušču. V ázerbájdžánské vesnici Adam musí dokonce pyrotechnici zlikvidovat nevybuchlé bomby. Arménie a Ázerbájdžán se navzájem obviňují z vypuknutí konfliktu.

V Moskvě a Petrohradě zasahovala policie proti násilnostem mezi Armény a Ázerbájdžánci. Desítky lidí byly zatčeny. Napětí mezi členy obou komunit umocnily nedávné boje na arménsko-ázerbájdžánské hranici.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. Pořad Svět bez obalu vysílá Televize Seznam v premiéře každou neděli od 22:30.

Reklama

Doporučované