Hlavní obsah

Daňové peklo, 4. díl: Zničené zdraví i rodina. Jsme jen lidé, říkají úředníci

Nová reportáž z investigativní série Jiřího Kubíka Ve stínu daňového pekla: Zničené zdraví i rodina. Krutý přešlap úředníci odbývají: „Jsme jen lidé.“ (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Redakce Seznam Zprávy natáčela po dobu osmi měsíců příběh obyčejného řidiče. Vinou berních úředníků se jeho dluh u státu vyšplhal z nuly na 750 tisíc. S kamerou jsme zjišťovali, kdo chybu zavinil. A jak ji Finanční správa odčiní?

Článek

„Jsme jenom lidé,“ vysvětluje fatální chybu na skryté kameře vedoucí pracovnice finančního úřadu ve Valašském Meziříčí.

Zatímco pro ni je případ dvaapadesátiletého řidiče Martina Bártka jen další z položek v seznamu evidovaných daňových dlužníků, Bártek živoří ve dvou vybydlených pokojích rodinného domku. Přišel o všechno. Včetně manželky a dospělých synů.

„S mým životem si někdo krutě zašpásoval,“ hořce konstatuje muž s podlomeným zdravím.

Redakce Seznam Zprávy už zkraje roku zveřejnila investigativní sérii Ve stínu, v níž odhalila pochybné metody finančních úředníků ve Valašském Meziříčí. Přinesli jsme důkazy, že financové skutečně mají tolikrát popírané kvóty na zaklekávání - tedy to, kolik mají vydat zajišťovacích příkazů na majetek a účty firem, aby si sáhli na odměny za splněné úkoly. Stejně tak jsme natočili případy zvýhodňování, kdy se kauzy daňových dluhů odkládají do šuplíku.

Už tehdy, před osmi měsíci, jsme také začali sledovat případ Martina Bártka. Omyl berních úředníků z Valašského Meziříčí – opět v čele s vedoucí vymáhacího oddělení Taťánou Zmydlenou a ředitelem úřadu Jiřím Sobkem – mu fatálně zasáhl do života.

Bártek se před lety dostal vinou neproplácených faktur do daňových dluhů, které společně s úroky postupně umořoval podle sjednaných splátek srážkami ze mzdy. Až do roku 2014.

„Tehdy mi na úřadu řekli, že už jsem se naplatil dost, že se několikrát měnily zákony a že můj dluh byl odepsán. Že už nic platit nemusím,“ vypráví Bártek. „S radostí jsem šel domů, tři dny jsem to slavil.“

Včetně úroků do té doby zaplatil finančnímu úřadu mnohem vyšší částku, než byl původní dluh na DPH, proto ho informace o konci splácení nevyvedla z míry.

Finanční úřad opravdu další čtyři roky žádné srážky z platu neuplatňoval, ačkoliv byl Bártek stále zaměstnaný a úřad věděl, kde pracuje.

Zlom nastal v roce 2018, když se Bártek vlastně náhodou na úřadu dozvěděl, že se jeho dluh znovu probudil k životu. A že místo nuly má zaplatit tři čtvrtě milionu korun.

V tu chvíli se Martinu Bártkovi zhroutil svět: „Opustila mě manželka, mám po rodině, stane se ze mě bezdomovec – když už jsem věřil, že můj dluh je odepsaný, kdy mě sami finanční úředníci přesvědčovali, že dluh nemám. Jak já jsem tomuhle státu uškodil?“

Reportáž, kterou najdete ve videu umístěném v úvodu textu, odkrývá zásadní chyby, které úředníci udělali. Přitom nikdo z nich se za ně Bártkovi ani neomluvil. A znovu se potvrdilo, že ve Finanční správě, podřízené ministryni financí Aleně Schillerové (ANO), za podobné omyly nikdo nenese odpovědnost.

„Dívejte se, v žádném případě by se to stávat nemělo. Pokud se to stalo, tak jako jsme lidé, že jo,“ říká na záznamu pořízeném skrytou kamerou Taťána Zmydlená, žena, která je stále vedoucí vymáhacího oddělení na finančním úřadu ve Valašském Meziříčí.

Abychom zjistili, jaká byla skutečná motivace úřadu k odpisu Bártkova dluhu, museli jsme při natáčení reportáže použít skryté nahrávání. Oficiální vyjadřování zainteresovaných úředníků, včetně Taťány Zmydlené, se totiž omezuje na jedinou větu: Nebudeme se vyjadřovat.

Zmydlená ve funkci zůstala i po zásadních pochybeních při výběru daní, které zdokumentovaly předchozí tři reportáže. Postavili se za ni její nadřízení ve Finanční správě. „Není důvod, aby ze své funkce odcházela,“ uvedl Karel Skoumal z nadřízeného finančního úřadu ve Zlíně.

Během osmi měsíců, kdy jsme reportáž natáčeli, Martin Bártek pokračoval v komunikaci s finančním úřadem i s občanskou poradnou Pod křídly. Do případu se z podnětu Seznam Zpráv vložil i daňový konzultant a bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka.

V druhé části reportáže, kterou zveřejníme zítra, mimo jiné odkryjeme, jak konkrétně Finanční správa stížnost Martina Bártka vyřídila a co se nakonec stane s obřím dluhem, který považoval za nesplatitelné břemeno do konce svého života.

Reklama

Související témata:

Doporučované