Hlavní obsah

Zničený statek Mašínů se změní, možná se bude i zčásti bourat

Co bude se statkem Mašínových?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studenti ČVUT představili tři hlavní možnosti, jak zachránit zničenou usedlost, kterou stát po letech vrátil rodině generála Mašína.

Článek

Zdena Mašínová čekala desítky let, než se statek v Lošanech na Kolínsku vrátil rodině, a nyní má po několika měsících v ruce tři studie, jak rodinný majetek přestavět ze zchátralého stavu.

Ve svém olomouckém bytě je dostala od pedagoga z Fakulty architektury ČVUT Tomáše Hradečného, který je připravil se svými studenty.

Hradečný Seznamu řekl, že z téměř dvaceti návrhů vybrali tři možné přístupy, jak statku zajistit budoucnost.

První možností je statek opravit v dispozici, v jaké stojí, druhá varianta představuje přestavbu některých budov a vytvoření prostoru pro trávení volného času a třetí počítá se stavbou monumentu - památníku odboje.

Třetí z možností, jak uvedl Tomáš Hradečný, počítá s velkým zásahem do nynějšího areálu. „Je to návrh, který nepočítá s budovami nebo jejich význam potlačuje,“ řekl Seznamu.

Z těchto tří základních možností se bude nyní vybírat. Sama Zdena Mašínová by však ráda v Lošanech zachovala rodný domek svého otce.

„Byla bych velice ráda, aby tam něco z nemovitostí zůstalo, zvláště jeho rodný domek,“ naznačila, která z možností je pro ni momentálně nejméně přijatelná.

V každém případě počítá s tím, že by v areálu statku vzniklo muzeum, jež by připomínalo odkaz jejího otce a československého hrdiny Josefa Mašína.

V léta chátrající usedlosti je v současnosti opravená jen vstupní brána.

Dramatický příběh kolem statku, který patřil staletí rodu Mašínových a málem skončil pro areál katastrofou, se začal psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat na své tři nezletilé děti - Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Po revoluci se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Boj o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy statku, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Rodina Mašínových se po 77 letech dočkala satisfakce minulý rok. Statek v Lošanech na Kolínsku zabavený komunisty patří dětem generála Mašína - sourozencům Zdeně a Josefu Mašínovým.

Reklama

Doporučované