Hlavní obsah

Zničí kůrovec zcela české lesy? Víme, co jej zastaví, říká lesník

Rozhovor s expertem Janem Příhodou o kůrovcové kalamitě.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

České lesy poničené kůrovcem dostaly letos další ránu. Uškodilo jim extrémně suché a teplé jaro, které zkomplikovalo mimo jiné i výsadbu sazenic.

Článek

„Na některých místech je zničených devadesát procent stromků ve školkách,“ tvrdí Jan Příhoda z nové lesnické platformy Czech forest.

Stromy v lesích jsou letos oslabené kvůli extrémnímu počasí, situace je horší než v kritickém roce 2015. Srážkový úhrn se v únoru a dubnu letošního roku se dostal pod 50 % normálního stavu a problematický je taky fakt, že srážky byly většinou tvořené přívalovými dešti. „Znamená to, že stromy ještě víc vysychaly a staly se ještě méně odolnými proti kůrovci,“ tvrdí lesník Jan Příhoda. Podle něj za kůrovcovou kalamitu mohou právě výkyvy počasí a nešlo jí nijak předejít.

„Na něco takového se nelze dopředu připravit,“ dodává lesník s tím, že pokud vše půjde dobře, je možné kalamitu dostat pod kontrolu do pěti let.

Proč stromům vadí přívalové deště? Které druhy jsou nejvíc poškozené suchem? A jak se s kůrovcem nejlépe vypořádat? Kdo může za kalamitní stav? Podívejte se na rozhovor dne s Janem Příhodou z lesnické platformy Czech forest.

Reklama

Související témata:

Doporučované