Hlavní obsah

Zničili jsme teroristická hnízda, hlásí Turecko. Bombardovalo ale i pešmergy

Turecká armáda zaútočila na Sýrii a severní Irák.

 

Reklama

V noci na úterý udeřila turecká armáda na Irák a Sýrii. O život přišlo pět pešmergů. Nálet původně cílil na PKK.

Článek

Turecká armáda v noci na úterý zaútočila v severním Iráku a v Sýrii. Podle armádního prohlášení byla terčem leteckého útoku separatistická Strana kurdských pracujících (PKK) působící v těchto oblastech, Turci ji považují za teroristickou organizaci.

Při akci byly ale zasaženy i oddíly pešmergů, které Iráčanům pomáhají v boji proti islámským radikálům. Pět z nich přišlo o život.

Turecká armáda označila pozice PKK v severním Iráku a Sýrii za teroristická hnízda. Strana kurdských pracujících má využívat místní regiony k přesunu svých bojovníků, zbraní, munice a výbušnin do Turecka.

„Nálety jsme provedli na základě mezinárodního zákona, abychom zničili tato teroristická hnízda, jež ohrožují bezpečnost, jednotu a celistvost Turecka. Teroristické cíle byly zasaženy," stojí v prohlášení turecké armády.

Strana kurdských pracujících je Turky přirovnávána k teroristickým skupinám nejen v Turecku, ale i v Evropské unii nebo ve Spojených státech. Za autonomii Kurdů v Turecku bojuje už třicet let. Během konfliktu přišlo o život na 40 tisíc lidí.

Turecké letectvo se v Iráku zaměřilo na oblast Sindžár. Ta je domovinou tamní jezídské menšiny, kterou masakruje Islámský stát. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si už několik měsíců stojí za tím, že PKK působí právě v této oblasti, vzdálené asi 110 kilometrů od hranic s Tureckem, a že Ankara musí zabránit rozšíření její působnosti.

Reklama

Doporučované