Hlavní obsah

Zničili nám všechny nemocnice, hlásí opoziční síly v Aleppu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

V Aleppu po náletech nezbyla jediná funkční nemocnice (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Východní část Aleppa, kterou ovládají protivládní síly, je po těžkém bombardování bez jediné funkční nemocnice. S informací přišlo tamní zdravotnické ředitelství a Světová zdravotnická organizace ji potvrzuje.

Článek

Intenzivní nálety probíhaly ve východní části dříve nejlidnatějšího města Sýrie, které čítalo 1,8 milionu obyvatel, od úterý. V pátek syrská armáda se svými spojenci navázala pozemními útoky. Společně se zaměřili i na nemocnice, které byly pod kontrolou opozičních sil.

„Obléhaní obyvatelé, včetně všech dětí a starších mužů a žen, jsou bez zdravotnických zařízení, která umožňují záchranu životů… Jsou ponecháni na pospas,“ napsal v prohlášení zaslaném do agentury Reuters představitel opoziční administrativy.

Na Twitteru se následně objevil otevřený dopis podepsaný Abdulem Basetem Ibrahimem, ředitelem zdravotnictví v Aleppu, s informací, že během systematického útoku, který probíhal v posledních 48 hodinách, přišli o všechny provozuschopné nemocnice.

„Naše jednotky potvrzují, že během dne byly všechny nemocnice ve východní části Aleppa mimo provoz,“ uvedla ke zprávě Elizabeth Hoffová ze Světové zdravotnické organizace.

Poslední zbývající nemocnice ve východním Aleppu byla dnes zničena. 275 tisíc civilistů obléhaných Asadovou vládou jsou bez zdravotnické péče.

„V nemocnicích nám řekli, že se na ně speciálně zaměřili, aby lidé přišli o naději. V posledních několika hodinách jsou zbývající zdravotnická zařízení pod intenzivním ostřelováním,“ řekl pro Al-Džazíru zpravodaj Osama bin Javaid, který se nachází na syrsko-tureckých hranicích. Podle něj se staly nemocnice cílem, aby lidé neměli žádné zaručené místo, kde se schovat.

Syrská vláda v čele s Bašárem Asadem odmítla, že by úmyslně cílila své útoky na nemocnice a další civilní objekty.

Reklama

Doporučované