Hlavní obsah

Znojmo chce na Mikulášském náměstí obnovit kašnu, která tam stála do roku 1897

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Znojma se vrátilo k tématu historických kašen. Repliku jedné z nich chce vybudovat na Mikulášském náměstí, kde až do roku 1897 stávala. Její existenci dokládají dobové snímky.

Článek

Navrácení kašny příští týden představí obyvatelům města zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo). Stavět se začne zřejmě po letní sezoně a hotová by měla být do konce roku. Znojmo se v minulosti zabývalo také umístěním moderní kašny na Horním náměstí, která budila u části veřejnosti odpor. Její budoucnost zatím vyřešená není.

„Už v roce 2008 pojalo vedení města Znojma záměr, že na vybraných místech v historickém jádru Znojma, by mohly být obnoveny původní historické kašny. A právě na Mikulášském náměstí, které sloužilo i ve středověku jako malé shromaždiště před hlavním farním chrámem svatého Mikuláše a okolním hřbitovem, až do roku 1897 také jedna stávala. Na základě dochovaného snímku jsme schopni vypracovat poměrně přesný plán repliky této kašny. Projekt je plně připraven,“ sdělil Kacetl.

Loni se vedení města zabývalo také stavbou moderní kašny nazvanou Koruna Znojma na Horním náměstí. Část obyvatel a opozice, ve které byl tehdy i historik Kacetl, ji kritizovalo. Nová kašna totiž měla stát v místě, kde dlouho byla barokní kašna. Petici za obnovu historického vodního prvku tehdy podepsalo zhruba 500 lidí.

Od začátku letošního roku má Znojmo novou koalici, ve které je i Pro Znojmo. „Na Mikulášském náměstí jsme se v koalici shodli, a proto byla kašna zařazena do současného rozpočtu. Na kašnu Koruna Znojma jsme zatím shodu nenašli, i když se kompromis již rýsuje. Řešíme i možnost vybudování nové moderní kašny, která vzešla z architektonické soutěže, a navracení barokní kašny na původní místo. Kašen není nikdy dost a na Horním náměstí žádná není, takže dvě by problém nebyl. Musíme tuhle možnost ale ještě dopilovat, řešíme parkování a podobně,“ dodal zastupitel.

Reklama

Související témata:

Doporučované