Hlavní obsah

Znojmo obnovilo třešňovou alej, vysázelo 45 stromů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Městská zeleň Znojmo obnovila třešňovou alej v městské části Hradiště. Vysázela tam na téměř půlkilometrovém úseku 45 stromů, které vytvoří jednostranné stromořadí na zaniklém úseku historické polní cesty.

Článek

Náklady činí zhruba 200.000 korun, většinu pokryla dotace, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Výsadbě předcházelo zaměření a vytyčení původní cesty. „Původní travnatá cesta s třešňovou alejí totiž byla v roce 1973 rozoraná a přeměněna na funkční pole. Následovala příprava půd a zatravnění cesty. Hlavní dřevinou stromořadí je třešeň, kterou doplňuje výsadba regionálních odrůd ovocných dřevin, jako je slivoň švestka, jeřáb nebo mišpule,“ uvedla Pastrňáková.

Podle místostarosty Jakuba Malačka je místo vhodné pro procházky. „Lidé si ještě po cestě mohou utrhnout čerstvé ovoce. V příštím roce navíc chceme nedaleko aleje vysázet novou květnou louku,“ dodal Malačka.

Kmeny vysazených stromů mají potřebnou ochranu a jistí je kůly proti vyvrácení. Správci nyní zajistí následnou péči. Pokud na jaře nebude stačit pravidelné zalévání, doplní stromy závlahové vaky. „Přínos výsadby vidíme ve zlepšení dochovaného přírodního a krajinného prostředí. Navýšení počtu ovocných stromů v místě s převážně ornou půdou a zelení tu posiluje a zvyšuje biodiverzitu. Pozitivum je i zadržení vody v krajině a protierozní funkce,“ dodal ředitel městské zeleně Radoslav Habrdle.

Reklama

Doporučované