Hlavní obsah

Znovu přes 100 nových nakažených v Česku. Přibylo vážných případů

Foto: Profimedia.cz

Na několika místech republiky včetně metra jsou roušky nadále povinné (ilustrační foto).

Reklama

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4 545 lidí.

Článek

Počet nových případů koronaviru se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. V Česku přibylo 103 nakažených, zatímco v pondělí a o víkendu se denní přírůstky držely kolem 60. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4 545 lidí. Od března se nakazilo 13 341 lidí, 8 441 z nich se vyléčilo, 355 nemocných s koronavirem zemřelo. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

V nemocnicích je s chorobou covid-19 nadále 132 lidí, počet lidí ve vážném stavu se ale proti pondělním údajům zvýšil v úterý skoro o polovinu na 21. Dvě nově hlášená úmrtí jsou z pondělí a úterý.

O počtu testů provedených v úterý bude ministerstvo na webu informovat dnes v 17:30. V pondělí hygienici provedli 3 799 testů, což byl více než dvojnásobek proti neděli, ale počet odhalených případů nákazy byl přitom srovnatelný. Podíl potvrzených případů nákazy k počtu testů tak v pondělí klesl na 1,68 procenta z nedělních 3,71 procenta. Celkový počet testů, včetně opakovaných u stejného člověka, za celou dobu epidemie v Česku překročil 600 000.

Většina okresů v republice nové případy nemoci covid-19 neregistruje. Lokální ohniska onemocnění jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. Nejvíce zasažené zůstává Karvinsko, za uplynulý týden tam zaznamenali zhruba 55 nových případů na 100 000 obyvatel. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů těžební firmy OKD a jejich blízkými. Na sousedním Frýdecko-Místecku je za posledních sedm dní 23 nových případů na 100 000 obyvatel. Čísla v obou těchto okresech Moravskoslezského kraje ale zvolna klesají.

Nově se tento týden covid-19 objevil mezi zaměstnanci firmy Varroc Lighting na Novojičínsku, kde je pozitivních 22 lidí. Hygienici tam nařídili od úterý plošné testování 1 500 lidí. Na Novojičínsku je za poslední týden zhruba 12 nových případů na 100 000 obyvatel. Na Ostravsku je to devět, na Kutnohorsku 22, na Jihlavsku 13 a například v Praze šest.

Vláda kvůli příznivému vývoji nemoci v posledních týdnech zrušila většinu plošných opatření. Některá omezení, například nošení roušek či omezení hromadných akcí, platí dál v postižených okresech v Moravskoslezském kraji. V Praze si lidé musejí zakrývat nos a ústa v metru. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se roušky v MHD mohly znovu nosit od října či listopadu, kdy se začnou šířit i další respirační viry a později také chřipka.

Reklama

Doporučované