Hlavní obsah

Koronavirus znovu řádí na tržištích. Živí další světové ohnisko

Ilustrační fotografie, Peru.

Reklama

Úřady v Jižní Americe narazily s bezpečnostními opatřeními kvůli koronaviru na tržištích. Například na trhu v Limě se nakazilo na 79 % obchodníků.

Článek

U čtyř z pěti prodavačů na jednom z nejvýznamějších trhů v Peru byl potvrzen koronavirus. Vysoké číslo upozornilo na rozsah onemocnění v regionu: vše nasvědčuje, že právě trhy, které jsou v Jižní Americe tradiční, značně přispívají k šíření viru v regionu.

Prodavači na ovocném trhu v Limě jsou nakaženi ze zmíněných 79 %. Dalších pět trhů ve městě oznámilo, že se nakazilo až 50 % jejich zaměstnanců. Informoval o tom server britského listu The Guardian.

Výsledky testů vyšly najevo ve stejné době, kdy jihoamerická města od Mexico City po Rio de Janeiro ohlásila velké obtíže s posilováním bezpečnostních opatření, jako je například dodržování vzdáleností či jiná hygienická opatření na trzích. Trhy jsou často klíčové pro místní ekonomiku.

Jižní Amerika se potýká s rostoucím počtem obětí pandemie. Země jako Brazílie a Mexiko zaznamenaly minulý týden rekordní úmrtnost za 24 hodin. Prezidentům oběma zemí je vyčítáno, že šíření viru podcenili.

Peru také hlásí nárůst obětí a nakažených. I přestože bezpečnostní opatření platí dva měsíce a jsou jedna z nejstriktnějších v regionu.

Prezident země Martín Vizcarra uvedl, že nakažení obchodníci v Limě budou nahrazeni. Na úplné uzavření nedojde. Tvrdí, že by to způsobilo nedostatek jídla. Vojáci a policisté tedy začali měřit teplotu všem obchodníkům a zákazníkům.

Podle Eduarda Zegarry ze think tanku Grade jsou trhy hlavním vektorem nákazy a důvodem, proč karanténní opatření nezafungovala. Vyzval vládu, aby trhy zavřela a vyhlásila hygienický pohotovostní stav.

Úřady v Limě nechaly více než 1200 trhů v provozu. Testují prodavače a ty nakažené, kteří jsou z pravidla asymptomatičtí, posílá do karantény.

Zegarra se obává, že trhy i tak jsou „obrovskými středisky infekce“, zejména Santa Lucia, který je největší v Limě. Prodává tam na 30 000 obchodníků, prodá se zde kolem 8 tisíc tun jídla denně.

Desítky nakažených a nejméně jedna oběť mezi zaměstnanci naznačují, že se virus skutečně rozšířil. Nákaza se netýká jen prodavačů a zákazníků, ale i řidičů, kteří cestují po celé zemi. Zegarra se tak obává druhé vlny pandemie. Neví se, jak dlouho jsou zaměstnanci nemocní a kolika lidem mohli nákazu předat.

Počet nakažených vzrostl v Peru v pátek na více než 84 tisíc. Zemřelo již 2392 lidí. Horší situace v regionu je už jen v Brazílii. Tam se nakazilo přes 212 tisíc obyvatel, 14 445 lidí zemřelo. Je tak šestou zemí na světě.

Situace je alarmující i na brazilských trzích. Jeden z největších trhů na kontinentu, trh CEAGESP v Sao Paolu, zaznamenal „nevyčíslitelné“ množství nakažených a přes 30 úmrtí. Na trzích podle místních médií lidé nosí roušky jen zřídka, i když nakupují v davech.

Obdobně vážnou situaci hlásí trhy i v dalších zemích, například v Kolumbii.

Trhy stále mají, i přes snahu supermarketů jako například Wallmart, velmi důležitou roli v jihoamerické ekonomice i kultuře.

Reklama

Doporučované