Hlavní obsah

Zóny placeného stání se rozšíří na oblasti Liboce a Baby v Praze 6

Foto: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zóny placeného stání by nově měly být v Liboci a Babě v Praze 6. Takzvané modré zóny by v těchto částech Prahy 6 měly být zavedeny letos na podzim nebo na jaře příštího roku. V Malém Břevnově se zóny zavádět nebudou.

Článek

Rozšíření zón placeného stání na celé území městské části je v plánu od dubna 2018, kdy to schválilo zastupitelstvo Prahy 6. Názor obyvatel na zavedení zón placeného stání v tomto případě radnice zjišťovala anketou. „Na Babě a v části Liboce se pro zavedení modrých zón vyslovilo přes 60 procent účastníků. Ovšem na Malém Břevnově měli občané opačný názor, 264 hlasujících bylo proti a jen 174 pro zavedení placeného parkování,“ uvedla Praha 6.

Důvody pro zavádění parkovacích zón podle dřívějšího vyjádření mluvčího Prahy 6 Jiřího Hannicha vycházejí mimo jiné z požadavků obyvatel městské části. Cílem je upřednostnit rezidenty a zamezit parkování takzvaných přespolních řidičů.

Naposledy se zóny určené pro rezidentní parkování v Praze 6 rozšířily na Hanspaulku a Ořechovku. Na celém území Hanspaulky začaly platit od 2. listopadu 2020 a na Ořechovce od 23. listopadu 2020.

Do systému parkovacích zón se dosud zapojily Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16 a 22. První regulace parkování začala v 80. letech, takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Systém zón byl v srpnu spuštěný ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, a od pondělí 5. října platí v pražských Strašnicích.

Letos 4. ledna se parkovací zóny rozšířily v Praze 5 a 1. dubna v Praze 9, kde nově platí na území Proseka, Střížkova, Krocínky, v Poděbradské ulici a v Nových Vysočanech. V Praze 18 zavedly zóny k 5. dubnu. Od 1. července budou parkovací zóny platit na Bohdalci, v Záběhlicích a na Zahradním Městě v Praze 10.

Reklama

Související témata:

Doporučované