Hlavní obsah

Zoo a botanická zahrada v Praze se dnes otevřely

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoologická zahrada a trojská botanická zahrada v Praze se dnes otevřely návštěvníkům. Omezená je návštěva vnitřních výstavních prostor i počet lidí v areálu.

Článek

V areálu zoo může být v jednu chvíli nejvýše 5000 lidí, řekl ČTK ředitel zoo Miroslav Bobek. Zoo dnes k 16:00 navštívilo 234 osob, informovala ČTK mluvčí Lucie Dosedělová.

„Před námi je zima, takže neočekávám, že počet 5000 návštěvníků by měl mít překročený. Může to hrozit na Štědrý den, proto jsme prodloužili návštěvní dobu do 16:00,“ řekl ředitel zoo. Obvykle bývá zoologická zahrada 24. prosince otevřená do 14:00. „Návštěvníci tak budou mít možnost se prostřídat,“ doplnil.

Toho, že by kvůli překročení kapacity museli odmítat zájemce o návštěvu, se nebojí ani v Botanické zahradě hlavního města, sdělila ČTK mluvčí zahrady Klára Hrdá. Počet návštěvníků v zimních měsících je běžně kolem stovky za den, a to přesto, že do venkovních prostor botanické zahrady je vstup od prosince do února zdarma. Aby bylo možné monitorovat množství lidí v areálu, je podle ředitele botanické zahrady Bohumila Černého pro vstup do venkovních expozic možné využít pouze hlavní vchody. Samoobslužné brány jsou nyní mimo provoz.

Omezené jsou i návštěvy vnitřních expozic. Kvůli možnému přenosu nákazy novým koronavirem na orangutany a makaky nemohou lidé v pražské zoo navštívit Indonéskou džungli. Uzavřené tam jsou také menší pavilony, které by kvůli vládním opatřením mohlo navštívit do šesti osob. Zájemci naopak mohou vidět ve vnitřních prostorách například hrochy a gorily. V jejich pavilonech je však počet návštěvníků rovněž omezený, v jednu chvíli tam může být méně než deset lidí. Lidé mohou navštívit také pavilon šelem a plazů, kde může současně být nejvýš 36 návštěvníků. Dodržování stanovené kapacity u vstupu do pěti otevřených vnitřních expozic hlídají pracovníci zoo, doplnil Bobek.

V botanické zahradě zavřeli Svět sukulentů a skleník Emei Shan, naopak největší skleník Fata Morgana bude návštěvníkům přístupný. Otevře se v sobotu 5. prosince a vstup bude podle mluvčí regulovat pracovník v pokladně, kde se kupují vstupy do skleníku.

Zoo je otevřená denně od 09:00 do 16:00. Vstupenky lze zakoupit v pokladnách i online. Otevřené jsou i obchody se suvenýry a restaurace. Kvůli možnému shlukování a nemožnosti dodržovat dvoumetrové rozestupy zoo zrušilo komentovaná krmení. Botanická zahrada je otevřená denně od 09:00 do 16:00, skleník Fata Morgana s výjimkou pondělí rovněž.

Zoologické zahrady byly pro návštěvníky uzavřené od pondělí 12. října, botanické zahrady se veřejnosti uzavřely o deset dní později. Vládní opatření mělo za cíl zpomalit šíření pandemie covidu-19. Rozvolňování schválila vláda 30. listopadu.

Reklama

Doporučované