Hlavní obsah

Zoo Brno zažívá klokaní baby boom, návštěvníci se mohou těšit na mláďata

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská zoo zažívá klokaní baby boom. Hned tři klokaní mláďata už začala prozkoumávat svět mimo mámin vak, čtvrté by mělo vylézt brzy. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Článek

„Dvě žlutonohá a dvě bažinná mláďata se narodila již v minulém roce, ale od té doby se vyvíjela ve vacích. Teď už se do nich vrací pouze v případě, že se cítí ohrožena. Postupně také přecházejí z mateřského mléka na samostatnou stravu. Předpokládám, že brzy se objeví také poslední mládě, a celkem pak bude v expozici jedenáct klokanů,“ uvedla chovatelka Jana Moravcová.

Samice klokanů mohou zabřeznout v kteroukoliv roční dobu. Mláďata se rodí slepá, holá a se zakrnělými končetinami a následně se vyvíjí právě v matčině vaku.

„U klokanů žlutonohých je to přibližně 200 dnů, u bažinných asi 250. V nejbližších dnech naplánujeme veterinární prohlídku mláďat, zjistíme pohlaví a provedeme čipování. Chov obou těchto druhů je koordinován v rámci EAZA a starší mláďata již v letošním roce poputují do jiných zahrad,“ uvedla kurátorka chovu savců Šárka Mikátová.

Brněnská zoo chová klokany žlutonohé jako jediná v ČR, jejich chov zahájila v roce 2015. V následujících letech k nim do výběhu přibyli také klokani bažinní. Aktuálně čítá skupina brněnských klokanů žlutonohých dvě chovné samice, jednoho chovného samce, jedno roční mládě a dvě nová mláďata. Dvě chovné samice, jeden chovný samec a dvě nová mláďata tvoří skupinu klokanů bažinných.

Reklama

Doporučované