Hlavní obsah

Zoo Dvůr staví expozici Jihozápadní Afrika, budou v ní i tučňáci

Foto: ZOO Dvůr Králové

Ilustrační foto.

Reklama

Safari Park Dvůr Králové nad Labem začal budovat expozici Jihozápadní Afrika. Náklady převýší 100 milionů korun.

Článek

„Její nejatraktivnější částí bude venkovní pavilon tučňáků, který by se měl začít stavět letos a měl by přijít na přibližně 40 milionů korun. Tučňáky zoo dosud nechová,“ řekl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas. Zoo se zaměřuje na chov afrických zvířat a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.

V expozici, která vyrůstá vedle správní budovy v historické části zoo, budou žít zvířata z oblasti Namibie a Jižní Afriky. „Měly by se tam objevit voliéry s pelikány, plameňáky, krokodýly, vydrami. Stavba je rozdělena na několik etap, nyní se dokončuje voliéra pro plameňáky a objekt občerstvení,“ uvedl Rabas.

Investice zoo kvůli pandemii koronaviru neomezovala. „Kvůli pandemii a uzavření byl ohrožen provozní rozpočet. Investice jsou hrazené z jiných zdrojů a nelze je přesunovat do provozu,“ uvedl Rabas. Na investice podle něj jde příspěvek od zřizovatele, dále jde o peníze z předem vyjednaných půjček od bank, a u expozice tučňáků se zoo uchází o dotaci z česko-polského projektu se zoo v Opole.

Pro udržení provozu zoo při čtyřměsíčním uzavření byla podle Rabase zásadní podpora od dárců, kdy asi 70 000 dárců zoo na jaře poslalo přes 30 milionů korun. Od státu zoo získala podporu asi čtyři miliony korun. Provozní rozpočet zoo, která patří Královéhradeckému kraji, činí přes 200 milionů korun ročně. Kromě vstupného a příjmu z dalších aktivit tvoří důležitý příjem zoo provozní dotace od Královéhradeckého kraje, která ročně činí 61 milionů korun.

Safari park byl od loňského 18. prosince kvůli vládním protiepidemickým nařízením zcela uzavřený. Venkovní areál mohla zoo po uvolnění restrikcí otevřít 12. dubna. Areály safari, v nichž lidé jezdí auty mezi volně žijícími zvířaty, zoo otevřela 15. května. Celá zoo včetně pavilonů se návštěvníkům otevřela 24. května.

Reklama

Doporučované