Hlavní obsah

Zoo v Liberci a Dvoře Králové budou zachraňovat zebry bezhřívé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoo Liberec a Safari Park Dvůr Králové budou společně zachraňovat zebry bezhřívé, které z přírody i lidské péče takřka vymizely. Na světě jsou jen stovky těchto zvířat.

Článek

Dnes ředitelé obou institucí projekt zahájili podpisem memoranda. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová. Zebry bezhřívé se dříve v relativně hojných počtech vyskytovaly na severu východní Afriky od Keni po Súdán. Odtud ale takřka zcela zmizely, vědci měli povědomí pouze o zhruba 150 zvířatech v národním parku Kidepo Valley v Ugandě. Podle posledních odhadů by v Kidepu v současnosti mohlo být 200 až 300 zvířat a díky českým odborníkům je od roku 2019 potvrzena i další populace v národním parku Pian Upe. „Podpis memoranda znamená oficiální start projektu, na jehož konci bychom rádi viděli nejen stabilní populace zeber bezhřívých v zoologických zahradách, ale především v jejich domovské Africe,“ uvedl ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Podpora by měla být finanční, materiální i vědecká.

Chovu zeber bezhřívých se aktuálně věnuje jen 12 zoo ve světě, dohromady v nich je 43 těchto zvířat. „Většina jich žije v českých a slovenských zoologických zahradách. Populace v lidské péči přitom stojí na potomcích dvorského chovu,“ uvedl ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Dvorský safari park je nyní největším chovatelem zeber bezhřívých na světě, celkem jich nyní chová osm, řekl ČTK mluvčí safari parku Michal Šťastný. Safari park byl loni jedinou zahradou na světě, které se povedlo odchovat mláďata. Na jaře přišla nejprve na svět samice Priscilla a loni v prosinci se narodila další klisna Penelopa. Liberecká zoo je s šesti kusy druhým největším chovatelem těchto zvířat na světě.

První zebry bezhřívé dovezl do světových zoo někdejší ředitel parku Josef Vágner ze tří svých legendárních výprav na přelomu 60. a 70. let minulého století. „Od té doby se ve Dvoře Králové narodilo 157 mláďat, z nichž některá založila chovy v dalších zoo. Postupem let ale chov bez aktivní koordinace upadal a tříštil se,“ uvedla Tesařová. Změnu přinesly podle ní právě až společné aktivity českých a slovenských zoologů. Na systematické záchraně zeber bezhřívých pracují safari park a liberecká zoo společně s dalšími specialisty již několik let. „Postupně se podařilo shromáždit chovná zvířata roztroušená po Evropě do perspektivních stád a založit nové chovné skupiny,“ dodala Tesařová. V posledních dvou letech nové chovy vznikly v Zoo Plzeň, Zoo Praha, Zoo Košice a Zoo Bojnice.

Reklama

Doporučované