Hlavní obsah

Zoopark Chomutov by mohl jít s novou rozvojovou studií tradiční cestou

Foto: Seznam Zprávy/Mapy.cz

Chomutov.

Reklama

Zoopark Chomutov by mohl jít s novou rozvojovou studií tradiční cestou, čímž by byly zachovány druhy zvířat, které v parku už jsou. Architekti, kteří studii pro zoo navrhovali, počítají s několika expozičními celky.

Článek

Například v expozičním celku ledový sever, kde by byli k vidění například sobi, by se mohlo podávat občerstvení typické pro severní Evropu.

Zoopark, který před pandemií koronaviru ročně navštěvovalo přes 200.000 lidí, je známý pro své zaměření na palearktickou oblast, tedy tajgy, tundry, stepi a pouště. Architekti chtějí park tematicky rozčlenit na expozice hluboké lesy, tajuplné hory, životodárná voda a ledový sever. Dnešní safari by neslo název široširé pláně. Výhodou zooparku podle architekta Pavla Ullmanna je, že zvířata v zoo pochází z podobných podmínek, jaké jsou v České republice. V parku tak není potřeba budovat tropické pavilony.

„Naším cílem je, pochopitelně po zjištění všech souvislostí, které jsou k dispozici v zooparku, maximálním způsobem podpořit tradiční kvality, které tady jsou,“ uvedl architekt Vratislav Danda. Zachována by tak měla být odpočinková oblast, která je podle něj výhodou oproti řadě jiných zoologických zahrad.

Architekti se ve své studii zaměřili i na celoroční provoz parku, tedy aby ani při horším počasí neklesala skokově návštěvnost jako doposud. „Z toho důvodu jsme se rozhodli, že by u severního vstupu bylo návštěvnické centrum,“ řekl Danda. V centru by kromě restaurace bylo také akvárium, terárium či přednáškový sál.

Studie počítá i s vytvořením tzv. uzlových míst. Tam, kde se kříží nejdůležitější cesty, by vznikla zázemí pro turisty, třeba dětská hřiště, občerstvení a toalety. Naopak hospodářské budovy by byly mimo nejnavštěvovanější místa.

Náklady na úpravy by se měly do roku 2030 pohybovat okolo desítek milionů korun ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované