Hlavní obsah

Zoopark Zájezd se chystá na otevření, pokračuje i v rekonstrukci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoopark Zájezd na Kladensku se chystá na otevření, pokračuje i v rekonstrukci centrální části. Návštěvníkům proto otevře v pondělí jen část expozice.

Článek

Zároveň čeká na přesnější instrukce ohledně omezeného provozu, řekl dnes ČTK mluvčí zooparku Daniel Koleška. Zoologické a botanické zahrady budou moci podle rozhodnutí vlády obnovit provoz ve venkovních prostorech od pondělí. Důvodem dosavadního uzavření byla opatření proti šíření koronaviru.

Podle Kolešky zatím není například jasné, zda se možnost využití kapacity parku na 20 procent bude počítat za celý den nebo pro danou chvíli. Se zajištěním dezinfekce, dodržování rozestupů a dalších náležitostí už má personál zoo zkušenosti z minula a v tomto ohledu je podle mluvčího připravený.

Aktuální rekonstrukce se týká ústřední části zooparku, část zařízení je zbourána, nahradí je nové, kde budou například jihoameričtí ptáci, středoameričtí leguáni a drápkaté opice. „Bude to taková soustava voliér,“ řekl Koleška. Přesné provedení úprav podle něj musí zoo přizpůsobit i aktuální ekonomické situaci, protože dlouhodobé uzavření kvůli vládním opatřením znamenalo velký zásah do rozpočtu. Hotovo by mělo být ještě na jaře.

V únoru se zooparku podařil například odchov vzácných chameleonů kobercových, kteří se vyskytují na Madagaskaru. Loni zde odchovali kriticky ohrožené leguány jedlé, jako první v ČR a čtvrtí na světě. Celkem zájezdský zoopark chová na 100 druhů exotických a domácích zvířat, například lemury, surikaty, velbloudy a další, je zde také největší veřejně přístupná kolekce chameleonů na světě.

Reklama

Doporučované