Hlavní obsah

Zopakuje se jarní vlna protestů? Lidé se opět chystají do ulic kvůli premiérovi

V Brně očekávají účast na sobotní demonstraci do tisíce lidí. (Ilustrační foto)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po letní pauze se opět rozjíždí vlna demonstrací. Bezmála sto měst a obcí České republiky se opět chystá na protesty za nezávislou justici a proti premiérovi.

Článek

V Den české státnosti vyjdou lidé opět do ulic demonstrovat proti Andreji Babišovi. Podle kritiků ale protesty nemusí mít takovou sílu.

Podle organizátorů protestů jsou ale lidé motivováni i jinými premiérovými kroky. „Trestní stíhání premiéra nebylo jediným problémem, ale byl to silný impulz. Naši vládu tíží spousta dalších věcí. Neměli bychom na to zapomínat. Ve vládě se toleruje zcela zjevné porušování ústavy od našeho prezidenta,” zdůvodnil pořadatel pochodů v Brně ze spolku Společně Brno Ondřej Zeman. Podobně vidí situaci i někteří politologové. „Lidé mají strach i z jiných Babišových kroků. Je to třeba trvalý střet zájmů a další politicky výbušné záležitosti,” řekl politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček. Ani on si ale není jistý, jestli se demonstrující vrátí do ulic ve stejné síle, jako tomu bylo na jaře.

S tím souhlasí i student Jakub Šeger. „Premiér stále důsledně nevysvětlil některé své skutky, demonstrujícím se podle mě nelíbí jeho minulost a vazby na komunistickou stranu. Navíc využívá politickou moc k uplácení a zastrašování,” dodal Šeger.

I když se mu nelíbí současná politická situace, na sobotní demonstraci se ale nechystá. „Protestovat pojedu s celou rodinou v listopadu do Prahy. Nelíbí se mi, že lhaní je v české politice jakýmsi standardem, nad kterým lidé jen mávnou rukou,” uvedl.

Sobotní demonstrace se uskuteční v téměř stovce českých měst a obcí. „Tentokrát je to rozrůzněné, co se týče způsobu organizace. Někde jdou na výšlap nebo na hrad, pořád jde ale o formu občanského aktivismu,” řekl Ondřej Zeman.

Účast na brněnské demonstraci odhadují organizátoři zhruba do tisícovky lidí. Program začne pochodem z Malinovského náměstí v 17 hodin. V 18 hodin se uskuteční projevy na náměstí Svobody.

V Praze se však do ulic lidé nechystají. Spolek Milion chvilek pro demokracii teď protesty v Praze neorganizuje.

Letošní vlna demonstrací začala v souvislosti se jmenováním Marie Benešové jako ministryně spravedlnosti. Na posledním protestu na konci června na pražské Letné se sešlo podle společnosti T-Mobile 283 tisíc lidí. Další protest na Letné za nezávislou justici je naplánovaný na 16. listopad, den před třicátým výročím sametové revoluce.

Reklama

Doporučované