Hlavní obsah

Zotavení ekonomik je v rukou spotřebitelů. Nastřádali biliony dolarů

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Domácnosti největších světových ekonomik během pandemie covidu-19 nakupily 2,9 bilionu dolarů v úsporách. To, jak s nimi naloží, ovlivní rychlost ekonomického zotavování z nynější krize.

Článek

Mezitím, co členové domácností ve Spojených státech, Číně, Velké Británii, Japonsku a největších státech eurozóny zůstávali kvůli pandemii doma a nenavštěvovali obchody, podařilo se jim naspořit o 2,9 bilionu dolarů víc než za běžných okolností, vypočítala agentura Bloomberg.

Obrovské množství stále rostoucích ušetřených financí může podle odhadů Bloombergu mít potenciál významně pomoct v budoucím zotavování z pandemické recese. Světovým ekonomikám by mohlo sloužit jako palivo k restartu.

„V létě 2020 jsme se radovali zbytečně. Zároveň nám ale ukázalo, jak rychle se jednotlivé ekonomiky mohou po odstranění restrikcí spojených s covidem-19 odrazit,“ uvedla Meava Cousinová, hlavní ekonomka Bloomberg Economics pro eurozónu. „Mohlo by se to samé stát v roce 2021? Masivní peněžní rezervy domácností jsou jedním z důvodů, proč věříme, že poptávka prudce vzroste,“ dodala.

Optimistické odhady počítají s tím, že po uvolnění restrikcí přijde nákupní horečka. Spotřebitelé se podle nich budou ve velkém vracet k maloobchodníkům, restauracím, zábavním podnikům, cestovnímu ruchu a sportovním událostem.

Touhu utrácet možná u spotřebitelů také umocní nízké úrokové sazby. Na jejich základě nebude tak lákavé nechávat peníze na bankovních účtech.

Skeptičtější odhady očekávají využití ušetřených financí spíš na pokrytí dluhů, nebo jejich další hromadění, aspoň dokud nedojde k stabilizaci trhu práce a úplnému pominutí zdravotnické krize. Některé spotřebitele možná odradí od utrácení obava, že vlády zvýší daně, aby pokryly své záchranné programy.

Očekávaná nákupní horečka se také pravděpodobně netýká všech domácností, ale jen těch s vyššími příjmy. Méně vydělávající domácnosti už mohly kvůli pandemii své úspory částečně využít.

„Z krátkodobého hlediska toho hodně záleží na tom, jak se lidé budou po ukončení pandemie chovat. Návrat k předpandemickým normám totiž možná chvíli potrvá,“ uvedla Yelena Shulyatyevová, ekonomka z Bloomberg Economics. „Ať už prostředky půjdou na spotřebu zboží či splácení dluhů, nebo zůstanou v bance jako úspory na horší časy, je ale ze střednědobého hlediska pro budoucí růst ekonomik dobré,“ dodala.

Podle nasbíraných dat se zhruba polovina dodatečných úspor, 1,5 bilionu dolarů, nachází v amerických domácnostech. Pro Spojené státy představuje tato částka zhruba dvojnásobek průměrného ročního růstu hrubého domácího produktu země.

Využití peněz ušetřených za minulý rok by ve Spojených státech vedlo k ekonomickému růstu o 9 procent, namísto nyní očekávaných 4,6 procenta. Jejich další hromadění by vedlo k růstu jen o 2,2 procenta.

Obří úspory ale mají i obyvatelé dalších zemí. Čínským domácnostem se během pandemie podařilo dodatečně našetřit 430 miliard dolarů, japonským 300 miliard dolarů a britským 160 miliard dolarů. Domácnosti v největších státech eurozóny naspořily celkem 387 miliard dolarů, vede mezi nimi Německo se 142 miliardami dolarů.

Reklama

Doporučované