Hlavní obsah

Zoufalé lákání partnerky. Vědci poprvé zachytili zpěv vzácné velryby, které hrozí vyhynutí

V současné době žije posledních 30 velryb japonských.Video: AP

 

Reklama

Vědci po osmi letech výzkumu potvrdili, že zaznamenali píseň velryby japonské – vzácného druhu velryby. Podle expertů se jednalo o samce, který lákal partnerky k páření. Velryb japonských žije na světě ale už jen 30 kusů.

Článek

Experti na mořský život poprvé zachytili zpěv jedné z nejvzácnějších velryb na světě – velryby japonské. Biologové z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) neznámé a opakující se zvuky zaznamenali na nahrávací zařízení hluboko pod hladinou moře, napsala agentura AP.

Podle bioložky NOAA Jessicy Cranceové je to vůbec poprvé, co vědci zdokumentovali píseň tohoto druhu velryby. Cranceová objev konzultovala i s dalšími vědci, kteří se přímo zabývají populací velryby japonské.

Vědci zkoumali písně těchto savců po dobu osmi let. Celkem zachytili čtyři písně velryb v pěti lokalitách Beringova moře na jihozápadním pobřeží Aljašky.

Keporkak, velryba grónská a další velryby jsou známé tím, že pod vodou vydávají hlasité zvuky neboli písně. Při průzkumu v roce 2010 výzkumníci nejdříve nahráli podivné zvuky, ke kterým ale nedokázali přiřadit žádného živočicha.

„Mysleli jsme si, že to může být velryba japonská, ale neměli jsme vizuální potvrzení,“ řekla Cranceová podle agentury AP.

Dalších sedm let se tak snažili potvrdit, že se opravdu jedná o vzácného kytovce. Hodnotili a analyzovali zvuky z nahrávacích zařízení. Průlom ve výzkumu přišel v roce 2017, kdy uslyšeli jednu z písní v reálném čase. Zvuk tak mohli přijímat až ze čtyř zdrojů najednou a to jim umožnilo přiblížit se k samotnému zdroji.

„Bylo skvělé konečně získat potvrzení, že ano, je to velryba japonská a je to samec, který zpívá,“ popsala objev Cranceová,

Zvuky velryby japonské mohou připomínat mrože. Obsahují opakované impulsy, volání také zní jako jednotlivé výstřely. Podle vědců samec velryby japonské svou písní lákal partnerky k páření. V současné době žije jen 30 posledních kusů. Volání samce tak pravděpodobně bude marné.

Reklama

Doporučované