Hlavní obsah

Zpátky do kanceláří? Netřeba, další firma zavádí home office navždy

Foto: Unsplash - Chris Montgomery

Ilustrační fotografie.

Reklama

V květnu s tímto rozhodnutím přišla firma Twitter, v pondělí permanentní zavedení práce z domova oznámila i firma Fujitsu. Její zaměstnanci se tak po pandemii nebudou muset vrátit do kanceláří.

Článek

Zaměřuje se na služby, které usnadňují práci z domova. A tak sama přišla také s plánem, že její zaměstnanci se již po koronakrizi do práce nevrátí.

Řeč je o japonské společnosti Fujitsu. Ta se v posledních letech zbavila své nevydělávající hardwarové sekce, která se soustřeďovala na výrobu notebooků nebo mobilů, a primárně se věnovala právě softwarovým službám, jež umožňují práci z domova, takzvaný home office.

V pondělí představila japonská firma nový pracovní plán s názvem Work Life Shift. Prostřednictvím tohoto programu bude přibližně 80 000 zaměstnanců v Japonsku nabídnuta flexibilní pracovní doba a možnost práce odkudkoliv, kde to bude možné. Firma se tak prý přizpůsobuje tomu, co se stalo normálním během koronavirové pandemie.

V prohlášení podle webu BBC News firma uvádí, že „zavede nový způsob práce, jenž slibuje zaměstnancům lepší, produktivnější a kreativnější pracovní zážitky, které podpoří inovace a přinesou novou hodnotu zákazníkům a společnosti“. Vedení podniku věří, že dané rozhodnutí povede ke zlepšení výstupů jednotlivých týmů a ke zvýšení produktivity.

„Přepracujeme stávající rámec práce, přídavků a prosperity, který je založen na předpokladu, že zaměstnanci každý den dojíždějí do určených kanceláří,“ uvedl podle agentury Reuters vedoucí oddělení lidských zdrojů Hiroki Hiramatsu na tiskové konferenci.

Kancelářské prostory plánuje Fujitsu zredukovat na polovinu během následujících tří let. Kromě možnosti home office chce ovšem nabídnout i možnost práce ze satelitních kanceláří, které by měly vzniknout v oblastech, kde sídlí větší množství firemních zaměstnanců. Zároveň se Fujitsu zaregistruje k poskytovatelům sdílených pracovních prostorů. Pracovníci si tak ve finále budou moci vybrat ze tří možností, kde hodiny odpracovat.

„Je to další důkaz, že to, co víme o kancelářích a budoucnosti práce, se vyvíjí. Tisíce až miliony zaměstnanců se nyní učí o kladech a záporech tohoto ‚nového normálu,“ cituje BBC News Sreenatha Sreenivasana, hostujícího profesora na Newyorské státní univerzitě ve Stony Brooku, podle kterého oznámení společnosti jen zdůrazňuje, jak velký dopad měla pandemie na to, jak mnozí z nás pracují.

„Jestli dokážou zkombinovat to nejlepší z kladů (méně dojíždění, více produktivity, méně nákladů atd.) a zminimalizují zápory (nedostatek osobního kontaktu, neustále být v pozoru atd.), miliony lidí budou vděčné, zatímco tisíce, které preferovaly starý způsob života, budou frustrované,“ dodal Sreenivasan.

Už v květnu stejné rozhodnutí oznámila firma Twitter. Náročné měsíce během koronavirové pandemie podle ní ukázaly, že zavedené řešení v podobě práce z domova funguje, a proto těm, kteří projeví zájem, chtěli tuto alternativu umožnit i nadále. Technologičtí giganti jako Facebook nebo Google svým zaměstnancům prodloužili home office do konce tohoto roku.

Reklama

Doporučované