Hlavní obsah

Zpátky do Středozemě. Příští rok vyjdou dosud nevydané Tolkienovy eseje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Velké Británii vyjde v červnu příštího roku kolekce dosud nevydaných esejí o Středozemi anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena, autora světoznámých románů Hobit a navazující trilogie Pán Prstenů.

Článek

Nová kolekce esejí, kterou autorizoval správce spisovatelovy pozůstalosti The Tolkien Estate, vyjde v Británii v červnu 2021 pod názvem The Nature of Middle-earth, informoval ve čtvrtek deník The Guardian. Název knihy odkazuje k přírodním zákonitostem a historickým reáliím fiktivního světa Středozemě.

Nakladatelství HarperCollins čtenářům slibuje, že je „přenese zpět do světa Silmarilionu, Nedokončených příběhů a Pána prstenů“. Společnost již dříve vydala několik nepublikovaných Tolkienových děl včetně knih Húrinovy děti, Beren a Lúthien či Pád Gondolinu. Beren a Lúthien vyjde v českém překladu v červnu příštího roku, tedy zhruba ve stejné době jako kolekce The Nature of Middle-earth. Húrinovy děti a Pád Gondolinu už jsou v českém překladu dostupné.

Tolkienova první kniha zasazená do Středozemě - Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, byla poprvé publikována v roce 1937. Slavná trilogie Pán prstenů vyšla v Británii v průběhu padesátých let. Autor však pokračoval v psaní o Středozemi až do své smrti v roce 1973.

Čtenáři se v nové sbírce dozvědí víc o nesmrtelnosti elfů, povaze božských bytostí Valar a čekají na ně nové poznatky o geografii bájného Gondoru. Navíc získají i odpověď na palčivou otázku, tedy kterým obyvatelům Středozemě mohou růst vousy. Fanoušci fiktivního světa už léta debatují nad tím, zda touto schopností oplývají i trpasličí ženy, elfové či hobiti.

O úpravu kolekce se postará Carl F. Hostetter, který je považován za experta na Tolkiena a mimo jiné předsedá Spolku elfské lingvistiky. Dříve spolupracoval s Tolkienovým synem Christopherem, který měl na starost spisovatelovu pozůstalost až do jeho smrti v lednu letošního roku.

Tolkienovy příběhy o soubojích dobra se zlem a statečných hobitech se dočkaly i filmového zpracování. Nejprve byla natočena trilogie o prstenu, který „vládne všem“. Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále dokonce celkem posbíraly rekordních 17 Oscarů. Posléze se zfilmování dočkal i Hobit. Jeho autor John Ronald Reuel Tolkien ho údajně vymyslel jako pohádku před spaním pro své děti.

Tolkien se narodil 3. ledna 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu. Dětství prožil v Sareholu poblíž Birminghamu, odkud pocházeli jeho rodiče. Mimo jiné také vyučoval anglický jazyk a literaturu na Oxfordské univerzitě. Zemřel v září roku 1973 a zanechal za sebou řadu knih a povídek, které vyšly až po jeho smrti.

Reklama

Doporučované