Hlavní obsah

Zpátky do vlády nechci. Babiš čeká na pokorné vedení ČSSD a straší čápa žábou, tvrdí Chovanec

Bránil Bohuslava Sobotku proti Zemanovi, proč teď Milan Chovanec hledá u prezidenta partnerství?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nesu díl odpovědnosti za volební debakl ČSSD, říká bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Na předsedu strany ale podle svých slov kandiduje proto, že chce straně pomoct.

Článek

Sociální demokracii čeká už příští víkend zásadní střet: kdo se po volebním fiasku (pouhých 7,27 procenta hlasů) stane jejím novým lídrem. O post se hlásí mimo jiné dosavadní první místopředseda strany Milan Chovanec, který stranu vedl od květnové rezignace Bohuslava Sobotky, a také jeho hlavní kritik, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Vylučuji své vládní angažmá, nechci být ministrem. Osoba předsedy nemůže být ve vládě. Ale nejsem proti odborníkům ČSSD ve vládě. O tom musí rozhodnout sjezd. Když jsme měli premiéra, nedokázali jsme přetlačit Andreje Babiše v jeho marketingu,“ říká Chovanec o možnostech své taktiky po nadcházejícím sjezdu v Hradci Králové. 

Tvrdí, že chce straně pomoct zvednout se ode dna před podzimními komunálními volbami. ČSSD podle Chovance teď potřebuje „krizového manažera“.

Právo ANO na premiéra

Odmítá ale, že by o post předsedy strany bojoval jen formálně. „Do všech soubojů jsem šel naplno, nebudu pomlouvat protikandidáty,“ říká na adresu Jiřího Zimoly, který prohlásil, že by mu nevadilo být ve vládě se stíhaným premiérem. Jeho další stranický rival Jan Hamáček vstup do vlády se stíhaným premiérem nevyloučil.

„ANO má právo mít jako vítěz voleb svého premiéra, ale nemusí to být nutně Andrej Babiš. Mít svého premiéra znamená někoho z ANO. My bychom (vstupem do vlády s Andrejem Babišem, pozn. red.) popřeli to, co jsme říkali před volbami,“ dodává Chovanec o slibu voličům, že jeho strana nepůjde do vlády, ve které by byl některý ze členů trestně stíhaný.

Úspěšný Sobotka 

Chovanec se také dříve jasně stavěl za premiéra Bohuslava Sobotku často i proti prezidentu Miloši Zemanovi, kterého podezíral, že příliš nadbíhá Andreji Babišovi. Teď si po prezidentských volbách stoupl na vítězné pódium vedle znovuzvoleného Zemana.

„Ne ve všem s Milošem Zemanem souhlasím, ale podporuji ho celých šest let. Takže to není žádné nové přiklonění k Miloši Zemanovi,“ odráží kritiku, že jeho přítomnost ve vítězném volebním štábu prezidenta byla účelová.

„Sobotka bude časem vnímán jako úspěšný premiér. Je nesmírně pracovitý a jsem rád, že jsem vedle něj mohl ve vládě sedět,“ dodává na adresu bývalého předsedy vlády.

Jak chce Chovanec sjednotit názorově rozdělenou ČSSD? Kolik ministrů by chtěl mít v případné vládě s ANO? A jak vnímá kritiku, že byl s vítězným Milošem Zemanem na jednom pódiu také vedle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury? Podívejte se na rozhovor ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované