Hlavní obsah

Zpátky v čase o 2000 let. Itálie chystá rekonstrukci podlahy Kolosea

Foto: Profimedia.cz

Koloseum. Ilustrační fotografie.

Reklama

Italská vláda hledá inženýry, kteří by obnovili podlahu římského Kolosea a přiblížili ho tak jeho dřívějšímu vzhledu. Rekonstrukce by měla zahrnovat i padací dveře či skryté výtahy, kterými se na scénu dostávala divoká zvířata.

Článek

Podle britského listu The Times nabízí italské ministerstvo kultury za projekt 10 milionů eur s tím, že práce na stavbě budou zahájeny už příští rok a jejich dokončení je plánováno na rok 2022 až 2023. Až do 1. února je nyní možné odevzdávat přihlášky s návrhem přestavby.

„Rekonstrukce je skvělý nápad, který obletěl celý svět,“ uvedl v prohlášení italský ministr kultury Dario Franceschini. Úřady podle něj hledají „špičkové technologické řešení, které návštěvníkům poskytne nejen možnost prohlédnout si podzemní místnosti, ale také ocenit krásu Kolosea díky stání uprostřed arény“.

Stavba Kolosea byla dokončena roku 80 našeho letopočtu. Lidé se po otevření v jeho prostorách bavili sledováním gladiátorských soubojů i falešnými bitvami. S úpadkem Římské říše ovšem postupně skončily také tyto „radosti“. Dřevěná podlaha pokrytá pískem se rozložila a suterén, kde byla dříve držena divoká zvířata, vyplnila zemina.

První vykopávky začaly v 19. století, píše The Times. Dnes mohou návštěvníci spatřit podzemní prostory stavby alespoň z míst, která dříve patřila sedadlům. Navzdory již zrekonstruovanému malému úseku však nemají bez řádného podlaží arény přesnou představu o tom, jak Koloseum fungovalo.

„Chceme poskytnout představu o tom, jaké to tehdy bylo, a hledáme návrhy po celém světě,“ uvedla ředitelka Kolosea Alfonsina Russoová. Ministerstvo navíc sdělilo, že podlaha musí být schopna rychlého uzavření, aby ochránila místnosti v suterénu před špatným počasím.

Rekonstrukce bude zahrnovat mnoho výzev, jednou z nich bude například obnovení padacích dveří či výtahů, které kdysi dopravovaly zvířata na povrch. Jeden takový vytvořili odborníci už v roce 2015. „Klidně bychom mohli mít i nějaké, které budou fungovat po pouhém stisknutí tlačítka a bez otroků,“ žertovala Russoová.

Jinou výzvou bude podmínka, aby nová podlaha nepoškodila původní kamennou stavbu. Nebude tak totiž možné podlahu „přišroubovat“ ke stavbě, bude muset stát samostatně, a to nejspíše na pilířích vystupujících ze suterénu.

Koloseum se pyšní nálepkou jedné z nejznámějších italských památek. Jen za rok 2019 jej navštívilo přibližně 7,6 milionu lidí. Po realizaci projektu by prostory mohly posloužit také jako místo konání koncertů či divadelních představení, informovalo podle webu BBC tamní ministerstvo.

Reklama

Doporučované