Hlavní obsah

Zpěvák Ben Cristovao: „Černoušek. Bububu. Jako jediný černý kluk ve třídě jsem to schytával od spolužáků“

„Mé přítelkyni rodiče zakázali, aby chodila s mulatem,“ vzpomíná muzikant.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi jsou podle Bena Cristovaa inteligentní, otevřený a pozitivní národ. Přestože se celý život setkává s xenofobními narážkami, neoznačuje je za rasisty.

Článek

„Češi jsou otevřený národ, když se jim něco vysvětlí, pochopí to,” tvrdí Ben Cristovao, který to kvůli rasismu především v dětství často schytával od spolužáků. „Děti si mne nemohly zařadit zvlášť proto, že jsem mulat a takových bylo v Česku opravdu málo. Společnost vždy vypíchne to, co je jiné, a rychle si na to udělá říkanky, povídačky a podobně. Ale je to něco, co k tomu patří,” tvrdí Cristovao, jenž má kořeny v Angole.

Ve škole na něj spolužáci pokřikovali „bububu“ a kreslili ho jako černocha s křováckou sukýnkou. Jeho přítelkyni rodiče zakázali, aby s ním chodila. Vadil jim právě jeho vzhled. Podle muzikanta je ale vše v jeho životě v rovnováze a exotický zjev mu i mnohokrát naopak pomohl. „Jsem díky tomu především lépe zapamatovatelný,” tvrdí Cristovao, kterého také vedla maminka k tomu, aby se nikdy nelitoval.

Pozitivně bere dnes i útoky extremistů: díky tomu, že během dospívání musel mnohokrát utíkat před neonacisty, naučil se dobře běhat.

Jak zvládá skloubit vrcholový sport a zpěv? Jaký má vztah k Angole, odkud pochází jeho otec? A proč se zapojil do kampaně proti rasismu i do osvětového programu pro děti na internetu? Podívejte se ve videu pod článkem na nový díl pořadu Moje místo – rozhovory. Případně nahoře na ukázku.

Moje místo: Ben Cristovao - rozhovory.Video: Veronika Jonášová

Reklama

Doporučované