Hlavní obsah

Zpěvák Daniel Landa představil desatero pro zvládnutí epidemie

Foto: David Neff

Daniel Landa jde příkladem i v boji s covidem.

Reklama

Zpěvák Daniel Landa a zástupci petice Blanický manifest představili desatero, kterým by se lidé a stát měli podle jejich názoru řídit při zvládání epidemie.

Článek

Doporučení kladou důraz na individuální opatření, vysvětlování či na pochopení principů samoléčby. Je například požadován návrat dětí do škol nebo uvolnění veškerých venkovních volnočasových aktivit. Zástupci manifestu to dnes řekli na tiskové konferenci. Desatero by zdravotní péči a očkování soustředilo na ohrožené skupiny. Lidé by měli dodržovat pravidlo 4R, které ke stávajícímu 3R (roušky, ruce, rozestupy) přidává rozum.

Podle Landy by politici měli lidi o dodržování opatření žádat a odborníci by měli občanům každý den vysvětlovat, co je třeba dělat. Lidem by se pak měla nechat určitá míra dobrovolnosti.

Desatero představil epidemiolog Jiří Beran. Odmítl, aby byli zástupci Blanického manifestu zaměňováni s těmi, kteří chtějí vše otevřít a nenosit roušky. Podle Berana je třeba každému vysvětlovat, že záleží jen na něm, jak se bude chovat a jakým způsobem se bude chránit. Za nesmírně důležité označil principy samoléčby v případě onemocnění. Lidé by podle něj měli užívat acylpyrin či aspirin a léky na kašel, brát vitamin C, D a zinek, dostatečně pít a pravidelně větrat společné prostory.

Desatero také doporučuje zvýšení přirozeného pohybu venku bez roušky. „Až když by všechno toto fungovalo, všechno toto bylo v pořádku, můžeme se bavit o tom, že je možné otevřít obchody s určitým počtem osob na metr čtvereční, služby a podobně,“ dodal Beran.

Landa se proti vládním opatřením staví dlouhodobě. Na začátku ledna vystoupil na demonstraci na pražském Staroměstském náměstí, o několik dní dříve představil petici Blanický manifest, kterou podepsalo asi 17 000 lidí. V prosinci také podpořil iniciativu Cesta ze tmy, která navrhla systém opatření při shromažďování lidí tak, aby kulturní, společenské nebo sportovní akce byly z epidemického hlediska bezpečné. Veřejnost si Landu zapamatovala v souvislosti s projektem, kde začal vystupovat pod jménem Kouzelník Žito.

Reklama

Doporučované