Hlavní obsah

Zpomalená republika. Výběr mýta na dálnici se propadl o osm procent

Ilustrační foto

Reklama

Opatření spojená s koronavirem začínají mít dopad na kamionovou dopravu a provoz na silnicích a dálnicích. V minulém týdnu výběr mýta spadl o osm procent oproti předchozímu týdnu. Vyplývá to z dat společnosti CzechToll, která mají Seznam Zprávy k dispozici.

Článek

„V týdnu od 16. do 22. března 2020 bylo na mýtném vybráno 229,9 milionu korun. Je to o přibližně osm procent méně, než v týdnu od 9. března tohoto roku, kdy byl naopak výběr mýtného rekordní,“ potvrzuje mluvčí CzechToll Miroslav Beneš.

Nižší výběr mýta přitom CzechToll zaznamenal pouze v prvním „pracovním“ týdnu letošního roku, tedy od 6. do 12. ledna 2020. Leden ale tradičně patří mezi nejslabší měsíce roku, kamionová doprava totiž houstne před Vánocemi, obchody se naplní k prasknutí a nové objednávky se rozbíhají až po vánočních slevách - tedy ve druhé polovině ledna.

Na propadu v minulém týdnu se může podílet hned několik faktorů. Svá opatření zpřísnily i další evropské státy, což se odrazilo v mezinárodní dopravě. Řidiči čekali na hraničních přechodech v dlouhých kolonách někdy i 48 hodin, což tranzit také zpomalilo. Dopad mohla mít také nižší výroba a tím pádem menší provoz na silnicích. Tyto tři firmy totiž přesně ilustrují situaci, která mezi dopravními společnostmi teď panuje.

Tři různé scénáře

Zatímco společnost Autodoprava Kubát, která se soustředí na vnitrostátní dopravu, zatím pokles nepociťuje, jinde už je v různé míře znát. „Zaplaťpánbůh zatím jezdíme. Už teď máme ale určitá omezení. Některé zaměstnance máme na dovolené nebo na ošetřování. Kamiony z mezinárodní přepravy jsme museli dát na vnitrodopravu,“ popisuje současnou situaci Miroslav Volšička spolumajitel firmy Volšatrans

„Na nás ta omezení dopadají zásadně. Vozíme totiž hlavně hotové výrobky pro automobilový průmysl v celé Evropě. Naši hlavní partneři jsou automobilky Mercedes, Volvo, Maserati a VW. Zakázky nám spadly o 90 procent,“ říká majitel a zakladatel dopravní firmy Ponyexpres Milan Sůra.

448 tisíc aut v systému mýta

Podle CzechToll je však na hodnocení dopadů současných opatření na národní kamionovou dopravu brzy.

„Vidíme pokles výběru mýtného, ale zároveň stále roste počet zaregistrovaných vozidel do systému. Jen v uplynulém týdnu si vyzvedli dopravci nově palubní jednotku pro téměř pět tisíc automobilů,“ uvedl Miroslav Beneš, tiskový mluvčí CzechToll.

Do systému elektronického mýtného se aktuálně registrovalo více než 448 tisíc automobilů. 145 tisíc vozidel pochází z České republiky, zbylých 303 tisíc provozují zahraniční dopravci. Během uplynulého týdne registrovali dopravci do systému nově přibližně šest tisíc automobilů a vyzvedli si necelých pět tisíc palubních jednotek.

Reklama

Doporučované