Hlavní obsah

Zpomaloval iPhony. Teď Apple vyplatí zákazníkům až 500 milionů dolarů

Apple zaplatí postiženým zákazníkům okolo 25 dolarů.

Reklama

Apple přistoupil na navrhované vyrovnání v aféře údajného zpomalování starších modelů iPhone. Firma souhlasila, že postiženým klientům ve Spojených státech zaplatí okolo 25 dolarů. Celková suma by se mohla vyšplhat až na 500 milionů dolarů. Rozhodnutí musí ještě potvrdit kalifornský soud.

Článek

Ke konci roku 2017 uživatelé starších iPhonů sepsali veřejnou stížnost, ve které obvinili společnost Apple z úmyslného zpomalování jejich mobilů. V prohlášení Apple potvrdil, že u určitých typů iPhonů se někdy sníží výkonnost, když se opotřebuje baterie, aby se zabránilo poničení ostatních součástek v zařízení. Toto částečné přiznání viny nemalý počet zákazníků rozzuřilo.

Levnější baterie nestačí

Společnost se snažila zmírnit rozvířené emoce tím, že v lednu 2018 velmi snížila cenu baterií – ze 79 na 29 dolarů. Generální ředitel Tim Cook minulý rok přiznal, že i toto se podepsalo na výsledných tržbách. I přes zlevnění baterií se ale skupina nespokojených zákazníků rozhodla pro soudní spor.

Obě strany se spolu po dva roky přely. Až do minulého týdne, kdy ujednaly společnou dohodu. Apple to bude stát minimálně 310 milionů dolarů, ale částka se může vyšplhat až k 500 milionů. Přepočteno na poškozené Američany to znamená, že každý může získat okolo 25 dolarů za jedno zařízení. Konečná cena záleží na počtu zákazníků, kteří se přihlásili o odškodné.

Právníci, kteří skupinu klientů zastupovali, jsou s výsledkem spokojeni: připadá jim férový i odpovídající skutečnostem. Dohodu ještě musí potvrdit soud v Kalifornii.

Apple platí už podruhé

Apple ovšem v prohlášení jakékoliv pochybení odmítl a k dohodě přistoupil, protože se chce vyhnout dalším finančně náročným soudním sporům. „Sjednání dohody není přiznání k žádnému provinění ani k žádné chybě či jakékoliv odpovědnosti,“ řekla pro New York Times mluvčí společnosti Apple.

Dohoda se týká zařízení iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus,7 a 7 Plus. Zákazník, který chce získat peníze, musí žít ve Spojených státech a jeho telefon musí být v chodu minimálně od 21. prosince 2017, zjistila agentura Reuters. Před několika týdny se podobný případ odehrál i ve Francii, kdy Apple dostal za úmyslné zpomalování svých zařízení pokutu ve výši 25 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované