Hlavní obsah

Zpověď bývalého hejtmana ANO: Jak jsem nepasoval do systému Faltýnek

Foto: Profimedia.cz

„Chtěli mě obšancovat, aby mě hlídali. Ukázalo se, že Jaroslav Faltýnek se chová jako gubernátor Hané, výběrčí daní a výpalného, on rozhoduje, kdo v regionu dostane byznys,“ řekl bývalý olomoucký hejtman Oto Košta v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Důvod pro jeho sesazení z hejtmanské židle zněl tehdy vágně: nekomunikace. Oto Košta teď v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že v kontextu diáře Jaroslava Faltýnka už pochopil: nehodil se do zakázkového systému „kmene Prostějov“.

Článek

Oto Košta byl jedním z prvních politiků, jejichž odchod z hnutí ANO provázel politický humbuk. Olomoucký hejtman vydržel po krajských volbách v roce 2016 ve funkci pouze několik měsíců, aby již zkraje roku 2017 přišel o funkci.

Předseda ANO Andrej Babiš tehdy jako jednu z příčin Koštova pádu zmiňoval problémy s alkoholem. Krajští zastupitelé z vládnoucí koalice zase ztrátu důvěry v hejtmana Koštu vysvětlovali údajnou nekomunikací.

Odhalit, co bylo pravou příčinou Koštova odchodu, umožňuje až nyní kauza diáře šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. V materiálech, které Seznam Zprávy získaly, se popisuje plán, jak ovládnout dopravu v Olomouckém kraji, a klíč, podle něhož se mají veřejné zakázky v regionální dopravě přidělovat.

Základem bylo, že zaběhnutý systém rozdělování zakázek se nemá měnit, jen je třeba ho přesměrovat na skupinu lidí kolem předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO. Šlo například o šéfa olomouckého ANO a pozdějšího hejtmana Ladislava Oklešťka, důležitou roli na Hané sehrává i další poslanec z regionu Milan Feranec.

Materiál pro Jaroslava Faltýnka zpracoval prostějovský právník a Faltýnkův blízký spolupracovník Zdeněk Klapka. Ten v rozhovoru pro Seznam Zprávy zcela vážně pronesl, že brát si deset procent ze zakázek je běžné.

Oto Košta, takzvaný zimní hanácký hejtman, ve Faltýnkových plánech nefiguroval. Naopak byl překážkou a to byl důvod, proč se v únoru 2017 z funkce pakoval. Košta to popisuje v nebývale otevřeném rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jeho svědectví je důležité a zajímavé i z důvodu, že dává nahlédnout pod peřinu dění a vztahů v hnutí, které od roku 2017 vládne České republice. Je plné lží, intrik, pomluv a nekompromisního boje o moc.

Výsadek z Průhonic

Jak jste se k hnutí ANO dostal?

Je to jednoduchý příběh. Zavolal mi v roce 2015 můj kamarád Martin Štainer, který v dané době žil s eurokomisařkou za ANO Věrou Jourovou. Martin mi tenkrát volal a říká: „Věra mi říkala, že od šéfa dostala úkol vytipovat v Olomouckém kraji lídra pro krajské volby 2016.“ Myslel jsem, že mi Martin volá, že někoho má, a ptá se mě, jak bych kandidáta hodnotil. Jenže on řekl: „No já si právě říkal, že bys to mohl být ty.“

Jak jste reagoval?

Řekl jsem mu, že si nabídky vážím, ale že to musím zvážit. Chtěl jsem týden, ale on vyžadoval stanovisko okamžitě. Napadlo mě, proč to nezkusit. Po 14 dnech se mi ozvala paní Jourová, ať jí pošlu životopis. Zase se dva týdny nic nedělo, až mi přišel e-mail od pana ministra financí Andreje Babiše ve slovenštině, ať se dostavím na ministerstvo.

To byl váš první kontakt s Andrejem Babišem?

Ano. O víkendu jsme si domluvili jednání v Sokolovně v Průhonicích.

Co vám na hnutí ANO připadalo zajímavé, že jste se rozhodl za něj kandidovat?

V té době nebylo na světě Čapí hnízdo, ani audit Evropské komise. Tehdy ještě skandály nebyly, dnes už bych se rozhodoval jinak. Takže jsem se za ním do Průhonic vydal. Bylo vidět, že si životopis fakt přečetl, byl to hodinový rozhovor. Tvrdil, že jde do politiky kvůli tomu, že už nemůže vydržet tu všudypřítomnou korupci. Povídal o tom, jak ve Sněmovně akorát všichni obstruují a nic nedělají. Musím uznat, že z něho tehdy šla energie, měl zápal, uměl být přesvědčivý. Říkal, že krajské volby jsou pro něho lakmusový papírek.

Když ANO neuspěje, dojede volební období a bude přemýšlet, co dál. Ale že když uspěje, bude to pro něho signál zkusit o rok později stát se premiérem. A to se také stalo.

Takže jste kývl na nabídku stát se lídrem v Olomouckém kraji?

Ano, řekl jsem, že to zkusím. Na to on, že jde zavolat Jaroslavu Faltýnkovi a zda vím, kdo to je. To jsem pochopitelně věděl. Vzal telefon, vytočil Faltýnka a říká mu: „Rozhodl jsem se pro Koštu, zbytek zařiďte.“ O několik dnů později mi Faltýnek volá, zda se mnou může mluvit. To se také stalo, proběhla seznamovačka, od prvního momentu ho ale zajímalo jediné – jak jsem se k Babišovi dostal. ANO tady v regionu bylo v šoku, nechápali, jak jsem se sem dostal, byl jsem pro ně deus ex machina. Jen pár chlapů mě tady znalo, protože jsem jednu chvíli sloužil jako lékař fotbalistů Sigmy Olomouc.

Jaké přesně byly reakce na vaši kandidaturu uvnitř ANO?

Musel jsem se představit v místních organizacích hnutí, v Prostějově, Přerově, Olomouci a tak dále. Převládající reakcí byla nejistota, respektive averze. Všichni se mě furt ptali, jak jsem se tam dostal. V primárkách zkraje roku 2016 mě potvrdili na pozici lídra kandidátky.

Cítil jste výhrady ze strany klíčových politiků hanáckého ANO – poslanců Milana Ferance, Ladislava Oklešťka a Jaroslava Faltýnka?

V tom raném období ze strany pana Faltýnka nikoliv, pozoruhodné situace postupně přicházely ze strany místních funkcionářů ANO – pana Ferance, Miroslava Žbánka, budoucího primátora Olomouce, a šéfa krajského ANO pana Oklešťka. Přišli za mnou Feranec se Žbánkem, ať si dávám bacha na Oklešťka. S dovětkem, že je to „kokot“. Nato mi o pár dnů později Okleštěk říká, že mě chrání před Ferancem a Žbánkem, protože mě chtějí sežrat. „Dávám ti ochranná křídla,“ tvrdil mi Okleštěk. Jako celé to působilo dost divně, že proti sobě takhle jdou místní a krajské organizace.

Estébák v kožichu

Do toho Jaroslav Faltýnek nezasahoval?

Ne, do těchto pomluv ne, ten se tu jen sporadicky účastnil schůzek. Jednou ke mně přijeli ve třech. Faltýnek, Okleštěk a pro mě neznámý muž. Představili ho jako Jana Kubáta, starostu Teplic nad Bečvou. Říkali: „Šéf si přeje, aby pan inženýr byl na kandidátce dvojka nebo trojka.“ Neznal jsem ho, takže jsem jim odpověděl, že je na nich, jestli si návrh u místních prosadí – už bylo totiž po primárkách.

Prošel?

Za dva tři týdny jsem doma našel anonym. Tady tu obálku (ukazuje na stole složku, pozn. red.), ve které byly fragmenty z jeho složky působení v StB. Bylo mi z toho nevolno, přečetl jsem si tam jeho motivační dopis pro spolupráci s StB. Sám aktivně se nabídl, že bude vymycovat nepřátele socialismu.

Součástí anonymu bylo, že když ANO nepustí pana Kubáta na kandidátku, nebudou dále kauzu medializovat. Anonym byl rozeslán i Oklešťkovi, Faltýnkovi, Ferancovi a také Krnáčové. Nechal jsem uběhnout pár dnů a volám Oklešťkovi, který však dělal, že o nic moc přece nejde. Pro mě bylo nepředstavitelné, abych byl na jedné kandidátce s estébákem, protože mého tátu zatýkali. Dal jsem si podmínku, že na kandidátce budu buď já, nebo on.

Jak se to vyřešilo?

Faltýnek s Oklešťkem mi to prezentovali jako přání šéfa. Řeknu vám jednu historku. Byli jsme v kampani ve zmiňovaných Teplicích, otevírala se škola. Byli tam pan Kubát jako starosta, přijel i Andrej Babiš, nechyběli funkcionáři ANO z olomouckého regionu. Odehrála se tam bizarní situace. Babiš stojí vedle Oklešťka a Kubáta a Oklešťka se ptá: „Kdo je tento pán?“ Okleštěk vzal šéfa za ruku a odvedl ho za roh.

Došlo mi, že Kubát nebyl Babišův nápad, jak mi Faltýnek s Oklešťkem tvrdili, byla to habaďůra na mě. Nakonec ho vyndali z kandidátky a zapojili ho do volební kampaně. Musím říct, že pracoval v kampani perfektně, volby se vyhrály.

Rozklíčoval jste, proč měl starosta Kubát kandidovat?

Krátce po vyhraných volbách za mnou přišel Faltýnek, že si dáme cigaretu. Zapálil si, nemluvil a pak jen pronesl tuhle větu: „Tak jsi to kurva vyhrál, se z toho neposer.“ A odešel. Vůbec jsem to nechápal. V květnu 2016, tedy pár měsíců před volbami, mě varoval tehdejší hejtman a můj kamarád Jiří Rozbořil (ČSSD), ať si dávám pozor. Že mě chtějí ve volbách využít, abych natáhl lidi, ale pak mě odkopnou. Tehdy jsem tomu moc nevěřil, ale i tak jsem tenkrát zajel za Faltýnkem a zeptal jsem se, jestli mě mají jako bílého koně. „Co blázníš?“ tvářil se překvapeně. Utvrzoval mě v tom, že je to nesmysl a že jen soupeři se snaží ANO rozhodit a rozkymácet.

Takže už jste se k osobě Jana Kubáta a jeho roli nevrátili?

Vrátili. Faltýnek s Oklešťkem za mnou přišli několik dnů po volbách a ptali se, co budeme s Honzou dělat. Říkali, že si odmakal kampaň a mohl by být ředitelem krajského úřadu. To místo tehdy zastávala Lucie Štěpánková, která žila s Jiřím Rozbořilem. To byl jejich hlavní důvod, proč ji odvolat a místo ní tam posadit Kubáta. Odmítl jsem tento handl, ona neměla nic společného s kauzou Vidkun, ve které Jirka Rozbořil uvázl.

Tam jste se s Faltýnkem a spol. definitivě rozešli?

Asi ano, protože jsem odmítl i žádost, aby se pan Kubát stal mým tajemníkem. Tím se totiž stal Martin Štainer, který mě do voleb vlastně přivedl a u něhož jsem měl jistotu, že mu mohu věřit. Pochopil jsem, že mi chtěli na klíčové posty narvat svého člověka. Lhali mně o tom, že si tam Kubáta chtěl nasadit Babiš. Chtěli mě obšancovat, aby si mě mohli hlídat. Jirka Rozbořil a další, kteří mě varovali, měli pravdu. Ukázalo se, že Faltýnek se chová jako gubernátor Hané, výběrčí daní a výpalného, on rozhoduje, kdo v regionu dostane byznys.

Soustředění na Čapáku

Chtěli po vás nějaké konkrétní zakázky? Třeba v oblasti dopravy, jak ukázal Faltýnkův diář?

Upozorňuji, že jsem byl na postu hejtmana čtyři měsíce a první dva po volbách se vlastně dokončovalo obsazení jednotlivých postů, odborů a pracovišť. Byl jsem ale důrazně upozorněn, že by bylo krajně nevhodné, abych jakákoliv jednání především ekonomického zaměření vedl sám bez přítomnosti zástupců rady z hnutí ANO.

Kdy jste si poprvé uvědomil, že jste posloužil jako bílý kůň?

Postupně mi docházelo, že celé si to hanáčtí funkcionáři nakreslili tak, že já jim sice vyhraju volby, ale hejtmanem se stane Ladislav Okleštěk. Strašně je děsilo, že si mě vybral šéf a že na mě nemohou. Vrtalo jim hlavou, co na mně Babiš vidí. Postupně eskaloval zejména můj vztah s panem Oklešťkem, dostalo se to do osobní roviny. Před novináři jsem jednou zmínil, že je intelektuálně plachý a duševním malorolníkem, což mi nemohl odpustit.

V rámci ANO jste se nijak neangažoval?

Byl jsem jednou na Čapím hnízdě, kde se konalo soustředění lídrů hnutí. Vystoupil jsem tam s projevem, k mému překvapení jsem byl jedním z mála, kdo se pustili do kritičtějšího vystoupení. Mluvit se nebáli Stropnický, Jourová, Pelikán, Šlechtová, Vokřál a Macura, to byli lidé, kteří byli ochotní stát si za svým.

Babiš tam seděl s papírem, vyvolával jednotlivé lidi k mikrofonu a zapisoval si poznámky. Byl to takový nábor a test před sněmovními volbami. Marketéři jednotlivé adepty pozorovali, byla to celkově divná situace. Babišovi jsem tenkrát řekl, že mám pocit, že mu většina lidí leze do zadku akorát.

Vraťme se do podzimu 2016, kdy jste se stal hejtmanem. Chtěl po vás někdo z Faltýnkova okolí, abyste pomohl cinknout nějaké zakázky?

Takhle napřímo ne. Chtěli ale, aby se významné zakázky řešily výhradně s příslušnými náměstky, nechtěli, abych něco rozhodoval sám. To jsem samozřejmě ani neměl v úmyslu. Nátlak jsem cítil spíše personální, chtěli si mě tam obklíčit jejich lidmi v mém nejbližším okolí.

Kritika za spolupráci s obviněným exhejtmanem Jiřím Rozbořilem vám nepřišla oprávněná? Kauza Vidkun přece nebyla legrace.

Však to ani netvrdím. Vztah s ním jsem nikdy nepopíral, od začátku jsem to přiznával. Když nás Babiš ve volebním roce představoval jako lídry, volal mi tehdy Babišův PR poradce pan Vořechovský a zdůrazňoval mi, ať hlavně nezmiňuju Rozbořila, že ho šéf nesnáší a má za gaunera. Řekl jsem, že Jirku znám léta z fakultní nemocnice, kde jsme oba pracovali, a že jestli se něčeho skutečně dopustil, ať řekne soud. Nesouhlasil jsem s tím, že jsem měl v kampani tvrdit, že extrémní zadlužení Olomouckého kraje vzniklo za hejtmana Rozbořila. Nebyla to pravda.

Prostě jsem odmítl ve svém profilu před volbami tvrdit, že kraj zadlužila končící krajská koalice a hejtman Rozbořil je gauner. Chtěl jsem se soustředit na své vize. Jakmile skončil přenos, nastoupil na mě šéf: „Kurva, čo vy s tím Rozbořilem máte? To máte ako dvoudomek nebo co?“ Rozbořila mi Babiš nemohl zapomenout.

Asi ani to, že s Rozbořilem jste pak spolupracoval ještě coby hejtman.

Je to u nás na kraji zvyklost, že končící hejtman po dobu zhruba tří měsíců pomáhá svému nástupci předat agendu, bod po bodu. Dělali to tak moji předchůdci od hejtmana Březiny, nebyl důvod praxi přerušovat. Faltýnkovci si z toho ale udělali klacek, kterým mě od té doby švihali.

Obšancovaný doktůrek

Když jste v únoru 2017 končil ve funkci, premiér Andrej Babiš vás kritizoval za alkohol. Pil jste ve funkci, nebo na vás někdo nastražil past a nahrál vás?

Nemohu říct, že šlo o cílenou kampaň nafotit mě, když budu picnutý. Stalo se to jednou, a to v den, kdy jsme volili předsedu Asociace krajů. Přišel za mnou Faltýnek a říká mi: „Prosím tě, sere se nám do toho Jermanová, my ale potřebujeme Vildumetzovou. Podpoříš ji?“ Řekl jsem, že Vildumetzová má mou podporu. Střih, jednáme, Faltýnek si jde pro kafe ke strojku a slyším, jak Jermanové říká: „Jarko, já je všechny obvolával, ale oni všichni chtěli Vildu.“ Došlo mi, že takhle se asi dělá politika.

A jak došlo k tomu alkoholovému průšvihu?

V ten samý den, kdy se volilo vedení Asociace krajů, jsem se zúčastnil oslavy kolegyň z úřadu. Večer jsem se vrátil do kanceláře a udělal jsem chybu, že jsem přijal pozvání do televizního vysílání, měl jsem jít raději domů. Měl jsem trochu upito a ve vysílání jsem se párkrát přeřekl, když jsem komentoval zvolení paní Vildumetzové do čela hejtmanů. Vyslovit její jméno po těch pár vínech mi artikulačně udělalo problém. Byla to chyba, kvůli které se po mně vozili. Politicky mi to uškodilo, protože jsem svou kampaň postavil nejen já, ale i Babiš a hnutí na renomé odborníka na životní styl a nebylo snadnější se do mě za to jedno vystoupení v televizi trefovat.

Co následovalo pak?

Ozvali se mi Faltýnek s Oklešťkem, že se mnou musí mluvit. Řekli mi, že od voleb nereflektuji jejich personální politické návrhy a že mám odstoupit. To pro mě nepadalo v úvahu, ničeho jsem se nedopustil. Prý jsem málo řešil politická zadání hnutí ANO a choval se příliš solitérně. Když jsem odmítl odstoupit, přišli s druhou variantou. Měl jsem veřejně říct, že jsem přecenil své schopnosti být hejtmanem a v rámci své odborné praxe se přesouvám na manažerskou pozici v krajském zdravotnictví. Řekli mi, že budu mít víc peněz než hejtman, vlastní kancelář, nemusím do práce vlastně téměř chodit a mohu pracovat ve své ordinaci.

Jak jste reagoval?

Začaly mi téct nervy a věděl jsem, že je zle. „Takže dobrovolný odchod, nebo handl? Máte tam ještě něco? Ne? Tak víte co, jděte oba do pr…“ Koukali jak puky, odešel jsem. Bylo mi jasné, že je vymalováno a začíná krutá válka. Na manželku nedlouho poté někdo začal pokřikovat na ulici, co jsem za zrádce, že jdu proti myšlenkám hnutí ANO. Postupně jsem čím dál víc poznával, jak místní politiku mají pevně v rukou Faltýnek, Okleštěk a Feranec. Jejich moc tady je dlouhodobě obrovská.

Foto: Seznam Zprávy

Z Faltýnkova diáře: Domluvit to tak, aby se olomoucká zakázka dala zrealizovat s konkrétní firmou. Řešit to má právník Zdeněk Klapka, Jaroslav Faltýnek a šéf olomouckého ANO Ladislav Okleštěk.

Šéf ANO Babiš do toho už pak nezasahoval?

Byla to taktika dvojice Faltýnek a Okleštěk. Byli s Babišem ve styku mnohem víc než já, neměl jsem šanci ovlivnit, co o mně šéfovi říkají. Premiér věděl 10 procent toho, co se tady na Hané bez jeho vědomí děje. Když mu na mě nosili nesmyslnou špínu, je jasné, že bylo pod jeho rozlišovací schopností mě řešit. Umím si představit, že jim řekl, ať už se mnou za ním nechodí a vyřeší si nějakého doktůrka na Hané sami. Faltýnkovci to na zastupitelstvu obšancovali a získali dostatek hlasů, aby mě odvolali. Zklamalo mě to, bylo to nechutné. Důvodem, proč mě odvolali, byla údajná nekomunikace. Já odborně a politicky komunikoval, jen jsem nekomunikoval požadavky Oklešťka a Faltýnka. Tím skončila má hejtmanská mise.

Když se podíváte na informace a zápisky ve Faltýnkově diáři, jste o to víc přesvědčený, že jste se nehodil do jejich politicko-byznysového systému?

Jednoznačně. Informace, které Seznam přinesl, mě utvrdily v tom, že pánové si sem chtěli nasadit své lidi, kteří mě měli jednak hlídat, a zadruhé plnit zadání těch, co tu skutečně vládli ze zákulisí. Čtyři měsíce jsem to rozdýchával. Přátelé mě ujišťovali, že jsem ale udělal to jediné správné. Kdybych se ve funkci tenkrát náhodou udržel, mohl jsem se nevědomky pod něco podepsat, aniž bych tušil, že jsem porušil hejtmanskou péči řádného hospodáře. Faltýnkův diář mou úlevu z toho, že jsem z funkce vypadl, jen posiluje.

Co říkáte na to, že Faltýnkův blízký právník Zdeněk Klapka považuje za standardní, že se z veřejných zakázek odlupuje 10 procent?

Těžko se mi na to odpovídá. Jednak s těmito maržemi nemám žádné vlastní zkušenosti, zadruhé jsem si dost dlouho myslel, že jsou typické spíše pro Balkán, Sicílii a některé méně rozvinuté africké a jihoamerické země.

Z Olomoucka pochází řada vlivných podnikatelů a politiků. Hodnotíte prostějovský kmen hnutí ANO kolem Jaroslava Faltýnka jako mocenský proud, kterému se povedlo prorůst až na celostátní úroveň?

Jednoznačně.

Případy z Faltýnkova diáře

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby druhého muže hnutí ANO. Reportéři v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim tak získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání. Informace dotýkající se věcí veřejného zájmu následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

V sérii článků už jsme publikovali:

1. část: Skutečný svět vládního šéfposlance

2. část: Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

3. část: Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

4. část: „Pověřilo mě předsednictvo ANO,“ hájí své kroky Faltýnek

5. část: „Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

6. část: Faltýnek řídil byznys vymahačů

7. část: 10 procent ze zakázky je normální

8. část: Jak se dostalo zlaté vejce Českých drah k miliardářům

9. část: Faltýnek přebíral peníze v hotovosti, řekli dva svědci

10. část: Faltýnkův diář pomohl policii, znovu začala šetřit starší případy

Reklama

Doporučované