Hlavní obsah

Zpověď Faltýnka juniora: Kdyby na mě něco měli, už jsem obviněný

Foto: Ondřej Koutník

V policejních odposleších se o nich obžalovaní politici a podnikatelé baví jako o mladém a starém „Efku“. Syn šéfa poslaneckého klubu ANO Jiří Faltýnek v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že dva brněnští podnikatelé o něm mluvili před detektivy úmyslně, aby ho znedůvěryhodnili.

Reklama

Brněnská korupční kauza dávno přerostla jižní Moravu. Jedním z důvodů je, že se v ní objevuje i syn druhého nejmocnějšího muže hnutí ANO. Jiří Faltýnek v prvním obsáhlém rozhovoru vysvětluje, jak se v citlivém případu ocitl.

Článek

V policejních materiálech ze spisu Stoka vedou policisté vaše jméno mezi těmi, proti kterým zahájili loni v únoru pro podezření z manipulací s veřejnými zakázkami trestní řízení. Byl jste už na výslechu?

Ne, vůbec. Policie mě nekontaktovala, žádný výslech, žádná domovní prohlídka.

Kdy jste se poprvé dozvěděl, že se o vás policie zajímá?

Víceméně až z médií. Předtím se k nám dostaly jen takové útržky, kdy jsme mohli maximálně tušit, že se něco děje, ale nic s jistotou.

Co přesně?

Že pan Talabani není moc důvěryhodná osoba.

Čtenářům připomenu, že jde o brněnského podnikatele iráckého původu Samana El-Talabaniho, který je v kauze Stoka obžalovaný a policii dodal několik důkazů. Zároveň je stíhaný či již odsouzený v dalších případech. V jakém kontextu jste se o Talabanim dozvěděl?

Jsou to zhruba čtyři roky, možná pět. V brněnském prostředí se začalo mluvit o tom, že to není moc důvěryhodná osoba. Myslím, že někdo z našich brněnských členů ANO dostal anonym, který nás varoval, že tento člověk se začíná motat kolem našeho hnutí.

Začal jste si zjišťovat, co to je za podnikatele, jaké má motivy, jako kontakty?

Využíval jsem jen Google. Dočetl jsem se, že se pohyboval kolem Toflova gangu, byl zadržen v brněnské kauze úniků z policejních spisů. No, a teď vím, že je hojně citovaný v případu Stoka.

Kauza Stoka

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Setkali jste se?

Jednou.

Kdy? Až poté, co jste o něm slyšel, že se motá kolem ANO?

Bylo to v té samé době. Byla to náhodná schůzka, trvala zhruba dvě minuty. Byl mi představen jako pan Talabani, zpozorněl jsem. Pak už jsme se nikdy neviděli.

Chtěl po vás něco?

Nechtěl.

Poznal jste některé z jeho obchodních partnerů, kteří rovněž spisem Stoka procházejí - ať už jde o Basmana Jazu, Michala Kováře či Jana Tkadlece? Ostatně vás policie zahrnula do stejné skupiny prověřovaných osob.

Ne, vůbec. Je to zajímavé, ale osoby kolem pana Talabaniho jsem si načetl až po jejich medializaci. Do té doby jsem je neznal.

Proč vám byl tedy představen?

Přišlo mi, že Talabani chtěl, abych věděl, že existuje. Že se na něho jakože mohu obrátit v případě potřeby. To jsem ale nikdy neudělal.

Nabízel vám nějaké konkrétní služby?

Ne. Jen říkal, že je dobrým kamarádem tehdejšího místostarosty Brna-střed Jiřího Švachuly.

Do dnešního dne jsem to nepochopil. Nevím, proč by měl pan Talabani potřebu za mnou chodit. Pokud to potřeboval, měl přijít, vysvětlil bych mu, že bych mu asi stěží pomohl. Fakt se divím, že o mě takto mluví, když mě nijak ani neoslovil.

Mám pocit, že vztah mezi pány Talabanim a Trunečkou je zhruba na úrovni mě a pana Talabaniho. Jinými slovy téměř nulový kontakt.

Proč teda tak o vás mluví?

Řekl bych, že prodával teplou vodu.

Talabani nemluví jen o vás, ale i vašem otci Jaroslavu Faltýnkovi. Znali se víc oni dva?

To mě zaráží ještě více, protože ani oni se neznali. Já se aspoň pohybuji v brněnské politice, můj táta ale vůbec. Do doby, než se Talabani objevil v médiích, ani nevěděl, o koho jde. Nijak to ani nepotřeboval.

To je ale neustále slovo proti slovu.

Na mé straně ale stojí fakta. Uvědomte si mé procesní postavení. Nejsem obžalovaný ani stíhaný, nebyl jsem na žádném výslechu, policie mě nijak nekontaktovala, neoslovila. Prověřováním Talabaniho informací museli vyšetřovatelé dospět k závěru, že jsem se ničeho nedopustil, jinak už bych byl obviněný.

Proč si myslíte, že Talabani a další měli chtít, abyste vy o nich věděl? Bylo to kvůli vašemu příjmení a otci?

V rámci brněnské politiky jsem nebyl v žádné uvolněné funkci, tudíž se nepovažuji za žádné velké jméno brněnské politiky. Zajímavost mé osoby byla dána mým příjmením a také tím, že se znám s tehdy klíčovými politiky Brna z hnutí ANO - ať už panem primátorem Vokřálem, jeho náměstkem Mrázkem nebo zmiňovaným panem Švachulou. Byla to snaha Talabaniho a spol. proniknout do této skupiny.

Jiří Švachula je ústřední postavou celé kauzy. Tykáte si?

Tykáme si. Nejsme ale přátelé, co by se denně setkávali a chodili na pivo. Jsme kamarádi, jejichž společným zájmem bylo víno.

Právě ve vinném baru Garage Wine se Švachula dle policejních poznatků scházel se svými spojenci a přáteli. Policie se na toto místo mimo jiné také zaměřila ve svém sledování. Chodil jste tam také?

Ano, na víno, a chodím tam dodnes - respektive do vypuknutí pandemie. Zachytil jsem v médiích, že tam policie asi měla nějaká zařízení. Mně to ale nevadí, já tam chodil za vínem. Co se ale týká pana Švachuly, je docela tvrdé, že je od loňského března ve vazbě. Jak ho znám, neutekl by, má tu malé dítě, které mu hodně chybí.

Co kdyby utekli všichni?

To si nemyslím.

Byla Švachulova vinárna místem pro lobbistické schůzky?

Bylo to místo, kde se potkávali lidé zejména kvůli vínu, a též politici a podnikatelé. Bylo to hlavně z důvodu, že tam podávají nejlepší víno v Brně. Pan Švachula byl do vinařství zapálený, byl specialista na vinařskou oblast Wachau v Rakousku.

Prý tam byla nějaká tajná místnost…

Byl tam separátní salonek, kde probíhaly převážně degustace. O schůzkách politiků nevím.

Potkal jste tam někoho konkrétního z politiků?

Určitě. Byla jich řada, mezi nimi třeba pan Vokřál, Mrázek.

Kdo koho vlastně do hnutí ANO přivedl? Byl na počátku všech jmen známých ze Stoky váš otec?

O tom něco vím, protože jsem to v Brně před komunálními volbami v roce 2014 řešil. Byla personální nouze kvůli kandidátkám, do toho se hledal lídr na brněnskou radnici. Táta oslovil pana Vokřála, pak se začala rekrutovat skupina lidí, kteří se různě znali. Vznikl balík asi 80 osob, tento balík byl přijat. Nebylo to tak, že by je táta po jednotlivcích oslovoval, to vůbec.

Váš otec přivedl exprimátora Vokřála do ANO, a ten měl zase oslovit Richarda Mrázka. A ten zase Jiřího Švachulu. Bylo to tak?

Takto to bylo. Ti lidé přišli pak naráz, znali se mezi sebou. Dohodli se jako skupina osob, že do toho půjdou společně. Vliv mého otce spočíval jen v tom, že našel lídra pro volby na radnici, a to pana Vokřála.

Dalším hojně zmiňovaným jménem ve spisu je exnáměstek primátora Richard Mrázek z ANO (byť není obžalovaný). Jak jste se znal s ním?

Stejně jako s panem Švachulou, oba znám zhruba od roku 2009, 2010. Jsme takoví přátelé dobrého vína, to byl hlavní důvod, nebylo to tak, že bychom se vídali denně.

Dalším člověkem, který o vás před policií mluvil, je další muž iráckého původu žijící v Brně Basman Jaza. S ním jste se někdy viděl?

Nikdy. Co vím, byl to řidič pana Talabaniho.

Absolutní nesmysl, nevím, jak na to pan Jaza přišel. Zajímal jsem se pouze o zákon na zadávání veřejných zakázek v době, kdy jsem působil v představenstvu Tepláren Brno. Měl jsem za to zodpovědnost.

Teplárny jsou ale významnou brněnskou společností, do jejíhož vedení jste se dostal díky svému politickém postavení, takže politiku jste tak jako tak řešit musel.

Byl jsem reprezentantem hnutí ANO, nominovala mě rada města.

Na základě čeho?

Na základě mé odbornosti a kvalifikace. Jsem vystudovaný ekonom, v dané době jsem pracoval ve znaleckém ústavu, kde jsem měl na starosti oceňování firem a podnikové finance. Tyto zkušenosti jsem mohl uplatnit například při sestavování finančního plánu Teplárny.

Kdybyste se nejmenoval Faltýnek, myslíte, že byste se do takové pozice dostal?

To nechci soudit, možné to je. Věřím ale tomu, že převládla má odbornost, která byla neoddiskutovatelná.

Proč by si o vás Basman Jaza na policii o cinknutém systému veřejných zakázek vymýšlel?

Opravdu to nechápu. Myslím, že mu to někdo nakukal, byl to řidič pana Talabaniho, někde to zaslechl, někdo mě chtěl zkrátka poškodit.

A kdo?

To se těžko říká. Vezměte si, že v té kauze úniků z policejních spisů bylo mé jméno mezi těmi účelově lustrovanými, přitom já jsem o to fakt nikoho nežádal. Dnes jen vím, že v současnosti už nejsem pro konkurenty a různé skupiny zajímavým. Přerušil jsem členství v ANO, má politická síla či moc je minimální. Teď už tlaky nevnímám, dříve tomu tak ale nebylo.

Dalším z obžalovaných v kauze Stoka je podnikatel Ivan Trunečka. Jeho znáte asi více než Talabaniho či Jazu.

Ano, jsme kamarádi. Byli jsme sousedi ve Vranově, kde jsme od něho koupili dům. To bylo někdy kolem roku 2016.

Znali jste se i předtím?

Jen ze společenské akce, kterou pořádaly Teplárny. Pan Trunečka je jejich významným dodavatelem. Blíže jsme se poznali až ve Vranově.

Určili jste si nějaké hranice vašeho sousedství? Protože vy jste působil v Teplárně, on pro ně plnil zakázky. To mohl být střet zájmů.

Určili jsme si hranice tak, že o své profesní činnosti se nebudeme bavit.

Oznámil jste to kolegům v orgánech Teplárny? Protože to byl citlivý vztah.

Bylo to citlivé, ale vysvětlím. Místopředsedou představenstva jsem byl jen rok, v letech 2015 až začátek roku 2016. To jsme se s panem Trunečkou ještě neznali. Pak jsem přešel do dozorčí rady Teplárny, až v té době jsme se poznali. Žádnou smlouvu s jeho firmou jsem nepodepisoval, dozorčí rada nevidí do soutěžení zakázek, pozná až výsledek.

Dům jste koupil od pana Trunečky. Co kdyby si myslel, že když vám třeba výhodněji prodá dům, vy si pak na něho v uvozovkách vzpomenete v Teplárně?

Ne, opravdu, to je blbost. Neměl bych ani jak. Řeknu to ještě jinak. Pan Trunečka dělal pro Teplárny přede mnou, za mě, i po mně. Dům jsem koupil za tržní cenu. Banka stanovila cenu a nepředpokládám, že by ji podhodila. Máme 95procentní hypotéku.

Na stole mám všechny dokumenty v pořádku, pravda je na mé straně. Není to žádná obří vila, ale menší rodinný domek. Za pozemek jsem dal čtyři tisíce korun za metr, mimo Brno, to rozhodně není podhodnocená cena. Na Vranově je to obvyklá cena.

Ve druhé části rozhovoru, kterou Seznam Zprávy přinesou později, Jiří Faltýnek hovoří o rozporech v hnutí ANO, o spolupráci se svým otcem či o tom, co mu na negativní články o jeho osobě říkají jeho kamarádi.

Reklama

Doporučované