Hlavní obsah

Zpověď herce Karla Zimy o darování vlastní ledviny: „Byla to jednoduchá matematika. Já měl dvě fungující a on žádnou“

Karel Zima o svém rozhodnutí darovat příteli svoji ledvinu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Herec Karel Zima udělal něco, co se hodně lidem může zdát až neuvěřitelné. Rozhodl se darovat svoji ledvinu. Ze zdravotních problémů pomohl známému, hudebníkovi Karlovi Vaňkovi ze skupiny 100°C. V exkluzivním rozhovoru pro Televizi Seznam vysvětlil, co ho k tak zásadnímu rozhodnutí vedlo, i to, jak se po náročné operaci cítí.

Článek

„Přišlo mi to jednoduché jak facka. Jednoduchá matematika. Já mám dvě potvory, které fungují, on žádnou – a mně stačí jedna… A bylo, já už jsem o tom potom nepochyboval, jenom jsem nacházel důvody, proč jo. Proč to udělat a ne, proč to neudělat, a neudělat to mi přišlo vlastně sobecké,“ řekl pro Televizi Seznam herec.

Je to měsíc, co Karel Zima daroval jednu ze svých ledvin hudebníkovi Karlovi Vaňkovi ze skupiny 100°C. Jak sám říká, i když Karla tehdy viděl párkrát, rozhodl se hned – a co je hlavní, ani teď nelituje. Tehdy ovšem ještě netušil, že rozhodnutím odstartuje tříměsíční maraton vyšetření, dvě desítky testů, včetně psychotestu a předstoupení před lékařskou komisi, která bude posuzovat jeho způsobilost k samotnému zákroku.

„Ráno, když jsme se rozloučili. Karel zdraví Karla. Naposledy jsme si dali pět a pak po operaci to bylo jako ve vězení. Když jsou ti dva vězni, vůbec se nevidí, protože on už musel být v izolaci, kvůli imunopresivům, lékům, který potlačují imunitu, tak už za ním nikdo nesměl, žádné návštěvy. Byl v jiném pokoji a už jsme se rozmlouvali ne morseovkou přes zeď, ale mobilem SMS zprávami a to bylo silné, musím říct.”

Pak ale přišel nečekaný telefon. „Takže jsme si v noci jen psali a najednou zavolal. Když vám v noci volá, tak se nejdřív leknete, jak to, že vám volá – a ozve se člověk, který byl ještě před pár hodinami hodně down, a najednou je tam veselý človej, kterého jsem znal předtím. Úplně jinej, člověk, kterej vůbec neleží v nemocnici, kterej jako by byl někde na party a do toho mobilu řve: Kámo, kámo, chčiju, teď jsem se vychcal, je toho půl litru, je to žlutý a smrdí to. A v tu chvíli mě přestalo všechno bolet. To jsou malá vítězství, která jsou velká. A že ta bolest nebyla malá, tak v tu chvíli mě nic nebolelo.“

Operující doktor prý tehdy prohlásil, že nikdy za celý život nezažil, aby někdo mimo rodinu podstoupil takový zákrok a dobrovolně se nabídl ledvinu darovat. Vlna reakcí a udivení se zdvihla i od přátel a známých Karla.

„Jsem vůbec nečekal, že to lidi takhle zasáhne. Protože těch zpráv je už tisíce, já se pořád snažím to analyzovat. Je to tisíckrát víc, než kdybych dostal každý den Oscara za nějaký film.“

Zajímá vás víc? Podívejte se na celý příběh v úvodním videu.

Magazín Slavných můžete sledovat každou neděli ve 21 hodin na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:
Karel Zima

Doporučované