Hlavní obsah

Zpověď muže, který se potápí do Hranické propasti: Jediná chyba může znamenat konec

Čím uhranula potápěče Davida Čani Hranická propast?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

David Čani je členem týmu, který zkoumá Hranickou propast - nejhlubší propast na světě. Právě v ní se potopil až do hloubky 180 metrů a drží tak český rekord. Zároveň se ale věnuje také nádechovému potápění, žil a trénoval na Floridě s mnohonásobným světovým rekordmanem Martinem Štěpánkem, teď pořádá kurzy freedivingu po celém světě.

Článek

„Riziko si nepřipouštím, dokonce se asi cítím nejlépe v hloubkách, při dlouhých ponorech, při kterých mám čas přemýšlet,“ popisuje David Čani pohyb v místech, kde jediná chyba znamená konec. V Hranické propasti se potápí už několik let, společně s kolegy prokázali, že jde o nejhlubší propast na světě, když spustili sondu do hloubky 404 metrů. Stále ale nenarazili na dno - a tak je jasné, že průzkum bude pokračovat.

Samostatnou kapitolou je freediving, který učí zájemce po celém světě. Jak dlouho může člověk vydržet na jeden nádech? Do jaké hloubky se může ponořit, aby se dokázal vrátit bez následků? Nejen o těchto limitech vyprávěl David Čani v pořadu Hrana.

Úryvek, ve kterém mluví o Hranické propasti, naleznete v úvodu článku. Celý rozhovor si pak můžete pustit níže.

Hrana Tomáše Vzorka: Jaké výzvy jsou před hloubkovým potápěčem Davidem Čani?Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované